blog

  De Afdeling geeft overzicht van rechtspraak met betrekking tot planschade

  Publicatiedatum: 29 september 2016

  In de uitspraak van 28 september 2016 (ECLI:NL:RVS:2016:2582) van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: “de Afdeling“) geeft de Afdeling in een planschadekwestie ten behoeve van de rechtspraktijk een overzicht van eerdere uitspraken over planschade. 

  Essentie

  De Afdeling geeft een overzicht op hoofdlijnen van haar oordelen met betrekking tot planschade. Het overzicht bevat een selectie van eerdere overwegingen over kwesties die zich in de praktijk van het planschaderecht veelvuldig voordoen. 

  Nader bekeken

  Door een wijziging van het bestemmingsplan kan appellant de bovenverdieping van zijn woning niet meer gebruiken voor woondoeleinden. Appellant heeft bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zutphen (hierna: “het college“) een vergoeding van planschade aangevraagd. De aanvraag wordt door het college afgewezen omdat de schade voorzienbaar was. Beroep bij de rechtbank en het hoger beroep bij de Afdeling brengen daar geen verandering in. De nieuwswaardigheid van deze uitspraak zit hem niet in de inhoudelijke beoordeling van de voorliggende zaak, maar in de overwegingen die de Afdeling daarvoor heeft opgenomen. 

  Voordat de Afdeling in de uitspraak overgaat tot de beoordeling van het hoger beroep in deze zaak, overweegt de Afdeling dat er in de rechtspraktijk behoefte bestaat aan een overzicht van planschadejurisprudentie. In rechtsoverwegingen 1.1 t/m 8 is een overzicht opgenomen van uitspraken van de Afdeling met betrekking tot planschade. Het gegeven overzicht pretendeert geen volledigheid, maar bevat een selectie van in eerdere uitspraken neergelegde oordelen over kwesties die zich in de praktijk van het planschaderecht veelvuldig voordoen. Voor het overzicht wordt verwezen naar de hiervoor genoemde rechtsoverwegingen in de uitspraak

  Geen blog meer missen?

  Wij houden je op de hoogte

  Afbeelding voor Dianne Jennissen