blog

    Meelwormenlolly

    Paul Bodden
    Paul BoddenPublicatiedatum: 22 januari 2016
    Meelwormenlolly

    Op 21 januari 2016 heb ik het congres ‘Insecten, voedsel van de toekomst’ in Venlo bijgewoond. Een interessante middag! Er zijn al diverse levensvatbare verdienmodellen. Om de wereldbevolking ook over enkele decennia nog te kunnen voeden, dient volop te worden ingezet op de kweek van insecten. De gekweekte insecten kunnen worden toegepast in feed (eiwitten afkomstig van insecten in plaats van vismeel en soja), maar ook in food. Aldus wordt overbevissing en ontbossing (sojaplantages in plaats van bossen) voorkomen. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat de regio Noord-Limburg al hard aan de weg timmert, in samenwerking met onder andere Braziliaanse en Canadese bedrijven. Hier en daar staat de wet- en regelgeving nog aan initiatieven in de weg, maar er is al veel mogelijk. De belemmeringen zijn met name ingegeven vanuit voedselveiligheid. Vanwege de Europese DBP- en TSE-verordening is vervoedering van dierlijke reststromen (bijvoorbeeld het voeren van insecten met vleesresten) niet mogelijk. Het voeren van insecten met zuivel en ei is bijvoorbeeld weer wel mogelijk. Er zijn ook uitzonderingen voor petfood. Het beleid van de Staatssecretaris is erop gericht om via Green Deals en Topsectorenbeleid kansrijke initiatieven voor het gebruik van nieuwe eiwitten in producten en aanpassingen van het consumptiepatroon te steunen. Na afloop kreeg iedereen een lolly, gemaakt van meelwormen (zie foto). Volgens mijn zevenjarige dochter smaakt het naar meer!