blog

  Pergola over een koeiendreef: belemmering?

  Paul Herder Publicatiedatum: 15 juli 2016 Laatste update: 10 september 2021
  Afbeelding voor Pergola over een koeiendreef: belemmering?

  Een erfdienstbaarheid is een zakelijk recht om van eigendommen van een ander gebruik te mogen maken. De meest bekende vorm daarvan is het recht van overpad. De grondeigenaar is verplicht de gerechtigde toegang te geven tot zijn perceel en overpad te bieden. Dat recht mag natuurlijk niet belemmerd worden. Wanneer is er sprake van een ontoelaatbare belemmering? De rechtbank Gelderland kwam recent voor de vraag te staan of een pergola over een koeiendreef (in de vorm van een erfdienstbaarheid) aanvaardbaar is.

  De zaak

  Een veehouder heeft een erfdienstbaarheid om gebruik te maken van een koeiendreef. Over dat pad mag hij zijn koeien naar achtergelegen gronden brengen. De grondeigenaar bouwde een pergola over de dreef. De veehouder was het daar absoluut niet mee eens. Hij stelt dat daardoor het gebruik van de erfdienstbaarheid wordt belemmerd. Is dat ook het oordeel van de rechtbank?

  Deskundige benodigd

  De rechtbank schakelt een deskundige in. De deskundige moet onder meer beoordelen of de veehouder nog reëel gebruik kan maken van de koeiendreef. Daarbij vraagt de rechtbank zich af of het verschil uitmaakt met welk soort koeienras van de dreef gebruik wordt gemaakt. De veehouder houdt namelijk Blonde d’Aquitaine koeien.

  Oordeel deskundige

  Het oordeel van de deskundige is duidelijk: de pergola vormt daadwerkelijk een belemmering. De Blonde d’Aquitaine koeien worden namelijk ingezet als zoogkoeien. Het kalf blijft voor een periode van 6 á 7 maanden bij de moeder. De Blonde d’Aquitaine staan dicht bij de natuur en hebben een hoge stressfactor. Volgens de deskundige worden de koeien vaak vergeleken met herten. De koeien zijn schichtig, raken snel gestrest en springen overal heen. Volgens de deskundige is het daarom relevant dat het hier om Blonde d’Aquitaine gaat en niet om reguliere melkkoeien. De pergola vormt een versmalling en verlaging van de doorgang. De Blonde d’Aquitaine hebben daar een hekel aan.

  Oordeel rechtbank

  De rechtbank volgt de deskundige. De pergola vormt – aldus de rechtbank – een belemmering en dient daarom te worden verwijderd. Eigenaren van gronden die zijn belast met een erfdienstbaarheid zien zich vaker voor vragen gesteld. Bijvoorbeeld of een overpad met een hek mag worden afgesloten. Als je hierover meer wilt weten neem dan gerust contact op.

  Geen blog meer missen?

  Wij houden je op de hoogte

  Afbeelding voor Chantal van Mil