blog

  Sanering asbestdaken: in 2016 € 5 miljoen euro extra beschikbaar

  Paul Herder Publicatiedatum: 23 september 2016 Laatste update: 10 september 2021
  Afbeelding voor Sanering asbestdaken: in 2016 € 5 miljoen euro extra beschikbaar

  Eigenaren van asbestdaken kunnen per 1 januari 2016 subsidie aanvragen voor de verwijdering van asbestdaken. Met het oog op het verbod van asbestdaken per 2024, hoopt staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) met de subsidieregeling eigenaren te stimuleren om asbestdaken nu al te saneren. Voor het jaar 2016 is een subsidieplafond vastgesteld van € 10 miljoen euro. Staatssecretaris Dijksma heeft de Tweede Kamer onlangs geïnformeerd dat het subsidieplafond is bereikt. Wat gebeurt er met aanvragen die in 2016 nog worden ingediend? Wordt er nog subsidie uitgekeerd?

  Toekenning subsidie

  De subsidie wordt toegekend op basis van de volgorde van binnenkomst van de aanvragen. Dus: wie het eerst komt, het eerst maalt. Dat betekent echter niet dat bij een ‘te late’ aanvraag geen subsidie meer kan worden ontvangen. Het subsidieplafond wordt jaarlijks vastgesteld. Heb je een aanvraag ingediend en is de pot leeg? Dan ligt de aanvraag het volgende jaar bovenop de stapel.

  € 5 miljoen extra beschikbaar

  In de Kamerbrief van 24 augustus 2016 schrijft Dijksma dat ze “erg blij” is dat de regeling zo goed blijkt aan te slaan. Dijksma wil voorkomen dat aanvragers tot 2017 moeten wachten voordat er subsidie wordt toegekend. Voor het jaar 2016 wordt daarom het subsidieplafond verhoogd naar € 15 miljoen euro. Vooralsnog is hierdoor voldoende subsidie beschikbaar voor het jaar 2016. De verhoging van het subsidieplafond betekend echter niet dat Dijksma extra geld beschikbaar heeft gesteld. Een gedeelte van het budget voor de volgende jaren is naar voren gehaald. Voor de subsidieregeling blijft voor de jaren 2016 tot en met 2021 in totaal circa € 75 miljoen euro beschikbaar.

  Geen blog meer missen?

  Wij houden je op de hoogte

  Afbeelding voor Judith Schröder