blog

  Voortgezet gebruik – reguliere pacht?

  Els Harbers Publicatiedatum: 6 februari 2017 Laatste update: 2 augustus 2019
  Afbeelding voor Voortgezet gebruik – reguliere pacht?

  Het komt met regelmaat voor. De gemeente heeft landbouwgronden aangekocht voor woningbouwplannen. De plannen ondervinden vertraging of gaan niet door. Er is bij de aankoop afgesproken dat het gebruik wordt voortgezet, op basis van een tijdelijke pachtovereenkomst. Wat als de gemeente de afspraken omtrent de pacht niet in de juiste vorm giet? Heeft de landbouwer dan aanspraak op reguliere pacht?

  Dit overkwam de gemeente Friese Meren. De voormalige gemeente Skarsterlân kocht in 1996 landbouwgronden met het plan om daar woningen te gaan bouwen. Zolang zij de gronden niet nodig had, werden de gronden verpacht aan de voormalige eigenaar, vanaf 2008 tot en met 2012 op basis van een geliberaliseerde pachtovereenkomst. In 2013 vergat de gemeente Friese Meren  – er was een gemeentelijke herindeling geweest – een nieuwe geliberaliseerde pachtovereenkomst toe te sturen. Vanaf 2014 stuurde de gemeente weer opnieuw geliberaliseerde pachtovereenkomsten toe, maar deze werden niet getekend. De grond werd wel gebruikt en ook de pachtprijs werd betaald. Inmiddels was het duidelijk geworden dat de woonwijk er niet zou komen en dat de gemeente andere plannen met de grond had. De veehouder was van oordeel dat afgesproken was dat hij de grond kon blijven pachten, zolang er geen woonwijk zou komen.

  De veehouder vordert de schriftelijke vastlegging van een reguliere pachtovereenkomst vanaf 2013. Die vordering wordt door de rechtbank Noord-Nederland afgewezen. De boer gaat in hoger beroep bij de pachtkamer van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Echter ook daar vangt hij bot.
  Het Hof komt aan de hand van de inhoud van de leveringsakte uit 1996 tot de conclusie dat er geen afspraak is gemaakt dat het voortgezet gebruik gekoppeld is aan de woningbouwplannen. De gemeente mag dus het gebruik beëindigen als er andere plannen zijn. Daarnaast is het niet zo dat, omdat de boer de jaarlijks aangeboden geliberaliseerde pachtovereenkomsten niet heeft getekend, er daardoor een reguliere pachtovereenkomst is ontstaan. Er is verpacht op basis van een mondelinge geliberaliseerde pachtovereenkomst.

  Wil je meer weten over dit onderwerp, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

  Geen blog meer missen?

  Wij houden je op de hoogte

  Afbeelding voor Quir Laumans