• Home |
  • Kennis |
  • De drie meest gestelde vragen rondom een overlegscheiding

De drie meest gestelde vragen rondom een overlegscheiding

De drie meest gestelde vragen

Een echtscheiding is nooit leuk en had je ook vast niet voor ogen toen je elkaar eeuwige trouw beloofde. Maar soms lopen zaken nu eenmaal anders. In de periode van een echtscheiding komt veel op je af. De emoties kunnen hoog oplopen, zeker als er kinderen in het spel zijn. Er moeten allerlei financiële zaken worden geregeld.

Om van een echtscheiding geen vechtscheiding te maken, kan een overlegscheiding een goede keuze zijn. Op deze pagina beantwoorden we de drie meest gestelde vragen over dit onderwerp.

1. Wat is het verschil tussen een overlegscheiding en mediation?

Ingeval van een echtscheiding is een bezoek aan de rechtbank onvermijdelijk. De echtscheiding moet namelijk door de rechter worden uitgesproken. De traditionele manier met ieder een eigen advocaat kan leiden tot een vechtscheiding. Wil je dat voorkomen, kun je kiezen voor mediation. De overlegscheiding kan een betere optie zijn.

Een scheiding met ieder een eigen advocaat ontaardt vaak in een strijd om het eigen belang. Het overleg wordt niet door de partners zelf gevoerd, maar door hun advocaten, als tegenstanders. Deze wijze van communiceren kan (ook onbedoeld) veel ruis veroorzaken en leiden tot escalatie. Dan volgt een vaak langdurige echtscheidingsprocedure die beschadigend werkt zowel voor de ex-partners als voor de kinderen.

Bij een mediation worden beide partners bijgestaan door één onpartijdige professional die hen naar een overeenkomst begeleidt. Net als bij een overlegscheiding kies je voor mediation als je als partners de intentie hebt om er samen, op een respectvolle wijze, uit te komen. Aan mediation kleeft wel een nadeel: er is niemand die jòuw belangen behartigt. Wanneer sprake is van onevenwichtigheid tussen de partners in financiële of in verbale zin vormt dat een risico. Ook kan een mediation het gevoel geven er alleen voor te staan.

Een overlegscheiding kan de gulden middenweg zijn. Je hebt dan een eigen advocaat die jouw belangen behartigt, maar wel met oog voor de belangen van de andere partij. De partners gaan in overleg met behulp van de twee advocaten, een coach / psycholoog die als neutrale partij het proces begeleidt en een financieel deskundige. Het doel is een snelle scheiding met zo min mogelijk emotionele schade en een regeling die de partners tevreden stelt en toekomstbestendig is.

2. Wat zijn de kosten van een overlegscheiding?

Iedere scheiding is uniek en daar hoort een prijs op maat bij. Afhankelijk van de situatie (zijn er kinderen, hoe complex is de juridische en financiële situatie) hoort daar een kostenplaatje bij.

Op het eerste gezicht lijkt een overlegscheiding financieel niet de meest aantrekkelijke optie. Naast de twee advocaten sluiten nog een of twee deskundigen aan. Maar een procedure met twee advocaten voor de rechtbank kost doorgaans meer tijd en zal in de regel ook meer kosten. Daarbij komt dat na afronding van een traditionele procedure het conflict weer kan oplaaien met weer een procedure tot gevolg. In een overlegscheiding wordt een regeling getroffen die duurzaam is.

3. Kan ik bij iedere advocaat terecht voor een overlegscheiding?

Nee, alleen een gespecialiseerde advocaat die lid is van de Vereniging van Collaborative Practice en die de opleiding Collaborative Divorce heeft gedaan mag een overlegscheiding uitvoeren. Het is dus belangrijk op zoek te gaan naar de juiste advocaat.

Bij Hekkelman is Willemien Noordraven die advocaat. Zij heeft in een van de eerste lichtingen de opleiding voor Collaborative Divorce succesvol afgerond en heeft met deze vorm van scheiding al vele jaren ervaring.

Willemien Noordraven is lid van de Vereniging van Collaborative Practice, de VvCP.