blog

  Congres Legal Valley: privacy lust of last?

  Monique Hennekens
  Monique HennekensPublicatiedatum: 17 maart 2017Laatste update: 14 augustus 2019
  Congres Legal Valley: privacy lust of last?

  Op 7 maart 2017 vond het eerste congres Maatschappij & Recht plaats van Stichting Legal Valley. Ongeveer 300 aanwezigen gingen met elkaar in discussie over de vraag of privacy een lust of een last is.

  Het congres ‘Privacy, lust of last?’ vormde de aftrap van de Stichting Legal Valley. Deze stichting is eind 2016 opgericht om de juridische infrastructuur in Gelderland beter te profileren en om de onderlinge verbinding tussen de juristen binnen de regio te bevorderen. Samen met twee con-collega’s heb ik een inleiding gegeven in de (komende) privacyregelgeving. Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing. Deze verordening brengt voor alle organisaties diverse verplichtingen mee. Of deze regelgeving en de bescherming van persoonsgegevens een lust of een last zijn werd vanuit diverse invalshoeken belicht tijdens het congres. Zo hield professor Bart Jacobs een vlammend betoog voor de noodzaak om de technische en juridische bescherming van onze persoonsgegevens te verbeteren en sloot de voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, Aleid Wolfsen, de dag af met de opmerking “ik denk graag met je mee over hoe je privacy-vriendelijk kunt innoveren”. Klik hier voor een verslag van het congres.

  Naast het plenaire gedeelte waren er ook drie parallelsessies. Ik heb als panellid deelgenomen aan de parallelsessie ‘Privacy en commercieel belang’. Daar bespraken we onder meer de stelling “Overgang van klantgegevens door fusie, overname of faillissement van ondernemingen is altijd toegestaan.” Omdat klantgegevens vaak een belangrijk onderdeel vormt van de waarde van een onderneming leidde dat tot een leuke discussie. Op grond van de huidige én komende privacyregelgeving is het niet zomaar toegestaan, maar de overdracht van klantgegevens is zeker niet verboden. Het zal wel goed geregeld moeten worden. Wil je meer weten in hoeverre privacyregelgeving jouw commercieel belang dient, neem dan contact op met Monique Hennekens.