blog

  Date your Lawyer

  Helmy Schellens
  Helmy Schellens Publicatiedatum: 29 januari 2016
  Afbeelding voor Date your Lawyer

  “Wat is jouw uurtarief?”

  Deze vraag stellen potentiële klanten mij regelmatig als ze op zoek zijn naar een advocaat. Dat klanten vooraf willen weten wat een advocaat kost is begrijpelijk maar een uurtarief alleen zegt niets over de kosten aan het einde van de rit en de kwaliteit van de advocaat en daar gaat het de meeste klanten om. De selectie van een advocaat uitsluitend op basis van het uurtarief is dan ook naar mijn mening onverstandig. Waar moet je nu op letten als je een advocaat nodig hebt? Welke prijsvormen zijn er in de advocatuur en hoe vind je nu een advocaat die bij je past?

  Tip 1: De zaak moet passen bij de advocaat en het kantoor

  Dat klinkt als een open deur maar is niet altijd gemakkelijk toe te passen.

  Er zijn meer dan 16.000 advocaten in Nederland en die zijn in meer of mindere mate gespecialiseerd in een bepaald rechtsgebied. Er zijn zogenaamde niche kantoren die zich op één rechtsgebied  richten en er zijn kantoren die verschillende niches onder één dak hebben ( zoals het onze). Daarnaast zijn er ervaren en minder ervaren advocaten.Er zijn zaken die vragen om specialistische kennis en veel ervaring, soms zelfs op meerdere rechtsgebieden. Dan is het handig als die advocaten op eenzelfde kantoor werken. De lijnen zijn dan kort en dat werkt efficiënt en jij als klant spint daar garen bij.

  Daarentegen zijn eenvoudigere zaken of bulkwerk in de regel geschikt voor jongere en minder ervaren advocaten die meestal ook goedkoper zijn.

  Kies dus voor een kantoor met meer specialisaties als jouw zaak meerdere rechtsgebieden kan bestrijken en let op de soort ervaring en specialisme van de advocaat. Een goede advocaat zal ook zelf aangeven of hij wel de geschikte persoon is om jouw zaak te behandelen en hij kan je zo nodig verwijzen naar een wél geschikte advocaat.

  Tip 2: De klant moet passen bij de advocaat

  Advocaten zijn (gelukkig) ook mensen en dus verschillend als persoon, in hun werkwijze en aanpak van een zaak. De samenwerking tussen een advocaat en klant is in de regel intensief en duurt soms jaren en dus is het heel belangrijk dat het klikt tussen jou en je advocaat. De basis van die samenwerking is wederzijds vertrouwen. De klant moet uit kunnen gaan van de kennis en kunde van de advocaat. De advocaat moet er op kunnen vertrouwen dat de klant volledige openheid van zaken geeft en bereid is de adviezen van de advocaat op te volgen. Ik zie het als coproductie waarbij de klant en ik samen voor een optimaal resultaat gaan.

  Je moet als klant dus kritisch zijn bij het bepalen wat je verwacht van een advocaat. Om na te gaan of een advocaat bij je past kun je om een kosteloos kennismakingsgesprek vragen. Ook navraag bij anderen in jouw omgeving of het vragen van referenties kan inzicht geven.

  Tip 3: Goedkoop kan duurkoop zijn.

  De traditionele en nog steeds meest voorkomende werkwijze van een advocaat is dat hij de aan een zaak bestede tijd factureert aan de klant. Daarbij hanteert hij een vooraf overeengekomen uurtarief. Het uurtarief vermenigvuldigd met de bestede tijd bepaalt dan de hoogte van de factuur. Een ervaren en gespecialiseerde advocaat met een hoger uurtarief die vanwege zijn specialisatie minder tijd nodig heeft voor jouw zaak, kan dus goedkoper zijn dan een minder ervaren en niet gespecialiseerde advocaat die veel meer tijd nodig heeft.

  Inspelend op de behoefte van de klant om meer duidelijkheid vooraf over de kosten, zijn er steeds meer alternatieven naast het “uurtje factuurtje”. Denk daarbij aan het afspreken van een fixed fee waarbij de klant een vast bedrag betaalt voor juridische bijstand. Deze prijsvorm is bijvoorbeeld geschikt voor zaken waarin alleen advies gevraagd wordt of voor een bepaald processtuk in een procedure.

  Ook zijn er abonnementsvormen waarbij de klant een vast bedrag per maand/jaar betaalt voor een aantal specifiek omschreven advocatendiensten. Dit kan interessant zijn voor ondernemers die regelmatig juridische bijstand nodig hebben van een advocaat. No cure no pay is wettelijk verboden maar er kan wel een succesfee worden afgesproken. De advocaat begint dan met een lager uurtarief en bij succes, wordt het uurtarief verhoogd.

  Ook ons kantoor staat open voor alternatieve afspraken.

  Tot slot

  Kijk bij het inschakelen van een advocaat dus niet alleen naar het uurtarief, vraag om een inschatting van de kosten en vraag desgewenst of er alternatieve prijsafspraken mogelijk zijn en om een kennismakingsgesprek. Kortom Date your Lawyer voordat je beslist.

  Geen blog meer missen?

  Wij houden je op de hoogte

  Afbeelding voor Daisy Adams