blog

  Het aanvechten van cameratoezicht op de werkvloer

  Ton Hendriks Publicatiedatum: 9 december 2016 Laatste update: 14 juli 2021
  Afbeelding voor Het aanvechten van cameratoezicht op de werkvloer

  Stel je ontvangt een brief van enkele medewerkers waarin zij jouw cameratoezicht en de bijbehorende aantasting van de privacy aan de kaak stellen. Hoe zou je daarop reageren?

  Ontslag

  Recent was dit namelijk de voornaamste reden van een werkgever om ontbinding van de arbeidsovereenkomst van de betreffende medewerker te verzoeken wegens verwijtbaar handelen zonder toekenning van de transitievergoeding. Ter onderbouwing daarvan heeft werkgever onder meer naar voren gebracht dat werknemer al langere tijd onrust veroorzaakt en dat werknemer een grote rol heeft gespeeld in de onrust die op de werkvloer is ontstaan na ontvangst van de brief over het cameratoezicht.

  Ernstig verwijtbaar handelen

  Het zal je wellicht niet verbazen dat het hof uiteindelijk oordeelde dat, het aan de orde stellen van onvoldoende zorgvuldigheid bij de inzet van verborgen camera’s legitiem is en door een werkgever niet behoort te worden opgevat als (ernstig) verwijtbaar handelen van degene die dit aankaart. Het hof is daarentegen juist van oordeel dat de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, door werknemer ten onrechte een ernstig verwijt te maken van de brief, dit in een intimiderende setting met hem te bespreken en hem vervolgens op non-actief te stellen. De lat voor ernstige verwijtbaarheid ligt weliswaar hoog, maar het hof is het met de kantonrechter eens dat het optreden van werkgever over die grens gaat. De werkgever is dus terecht veroordeeld tot het betalen van een billijke vergoeding.

  Meer weten over privacy op de werkvloer

  Steeds vaker krijgen we vragen over privacy op de werkvloer. Meer in het bijzonder over het stiekem opnemen van gesprekken, over verborgen cameratoezicht en over datalekken. Over al deze onderwerpen hebben we nog niet zo lang geleden informerende blogs geschreven. Zie bijvoorbeeld Stelende medewerkers, altijd lastig en Stiekem gesprekken opnemen, hoe zit dat nou eigenlijk? en Met deze check, voorkom je een datalek. Indien je na het lezen hiervan nog vragen heeft, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

  Geen blog meer missen?

  Wij houden je op de hoogte

  Afbeelding voor Wiebe van de Rijt