blog

  Het conflict dat nalatenschap heet

  Anouk van Dijk Publicatiedatum: 23 juni 2017 Laatste update: 29 oktober 2021
  Afbeelding voor Het conflict dat nalatenschap heet

  Wist je dat:

  • het jaarlijks aantal sterfgevallen de afgelopen 50 jaar bijna verdubbeld is tot ± 135.000. In het eerste kwartaal van 2017 zijn in Nederland 42.482 personen overleden,
  • het aantal testamenten dat wordt opgemaakt stijgt. In het eerste kwartaal van 2017 werden 61.878 testamenten gemaakt,
  • de gemiddelde hoogte van een nalatenschap volgens de laatste cijfers van het CBS € 118.000,– is.

  Toename aantal ruzieboedels

  Als advocaat erfrecht zie ik dat steeds meer ruzie wordt gemaakt over erfenissen en de afwikkeling daarvan. Veel geschillen gaan bijvoorbeeld over de ongelijke behandeling van kinderen in een testament, de geldigheid van een testament, de omvang van de legitieme portie, het niet-verstrekken van gegevens door de executeur of het gebruik (c.q. misbruik) van de bankrekeningen van ouders door kinderen tijdens het leven van de ouders.

  Hoe komt dat?

  Mijn analyse is dat dit (onder meer) komt doordat de generatie die nu overlijdt vaak een behoorlijk vermogen achterlaat; er is dus meer om ruzie over te maken. Vaak is de onderlinge verstandhouding binnen families tijdens het leven van ouders niet goed en de onvrede/frustratie wordt uitgevochten na het overlijden van de laatste ouder. Daar komt nog bij dat ook erfgenamen steeds mondiger worden en sneller naar een advocaat gaan dan vroeger.

  Blogreeks veelvoorkomende problemen bij erfenissen

  Over de meest voorkomende problemen die ik als advocaat erfrecht in de praktijk signaleer, gaan mijn collega mr. Helmy Schellens-Stoks en ik een blogreeks schrijven. In deze blogs bespreken wij actualiteiten, maar staan wij ook stil bij onder andere de aantastbaarheid van het testament, de legitieme portie en de functie van een executeur. In mijn eerstvolgende blog besteed ik aandacht aan het begin van iedere nalatenschap; de aanvaarding.

  Geen blog meer missen?

  Wij houden je op de hoogte

  Afbeelding voor Quir Laumans