blog

  Hyperlinken mag, maar niet altijd

  Monique Hennekens Publicatiedatum: 15 september 2016
  Afbeelding voor Hyperlinken mag, maar niet altijd

  Niet lang geleden schreef ik in tips bij het gebruik van teksten en foto’s van andere websites dat het gebruik van hyperlinks een goed alternatief is voor het overnemen van teksten en foto’s. Het Europese Hof van Justitie heeft daar op 8 september 2016 een nieuwe voorwaarde aan toegevoegd. In 2014 oordeelde dit hof dat hyperlinks naar vrij beschikbare content op andere websites is toegestaan. Nu voegt het Europese Hof van Justitie eraan toe dat het plaatsen van een hyperlink naar illegale content niet is toegestaan indien degene die de hyperlink plaatst daarmee een winstoogmerk heeft. Dat geldt waarschijnlijk voor alle bedrijfswebsites. Let dus op waarnaar gelinkt wordt!

  GeenStijl had op haar website hyperlinks geplaatst naar Playboy foto’s van Britt Dekker die op een Australische website stonden. Deze foto’s waren zonder toestemming van Sanoma, de uitgever van Playboy, op die website geplaatst. Daarop zijn Sanoma, Playboy en Britt een procedure gestart tegen GeenStijl wegens auteursrechtinbreuk. De Hoge Raad heeft in die procedure vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie. Eén van de vragen was of het plaatsen van een hyperlink naar een vrij toegankelijke website waarop het werk (de foto’s) zonder toestemming van de rechthebbende was geplaatst een ‘mededeling aan het publiek’ is in de zin van de Europese Auteursrechtrichtlijn. Als dat zo is, dan mag dat alleen met toestemming van de rechthebbende. Die had GeenStijl niet. Oftewel, de vraag is of een hyperlink geplaatst mag worden naar illegale content die vrij op internet beschikbaar is.

  In tegenstelling tot het advies van de Advocaat Generaal in deze zaak, heeft het Europese Hof van Justitie nu geoordeeld dat dit niet mag als er sprake is van een winstoogmerk met het plaatsen van een dergelijke hyperlink. Het hof is van oordeel dat indien het plaatsen van hyperlinks geschiedt met winstoogmerk de plaatser zal moeten onderzoeken dat de content (de foto’s in dit geval) waarnaar de link leidt niet illegaal is gepubliceerd. Bovendien zal de hyperlink moeten worden verwijderd als de websitehouder door de rechthebbende erop wordt gewezen dat de content waarnaar wordt verwezen zonder toestemming is geplaatst.
  Controleer daarom voordat je een hyperlink plaatst of de foto, tekst of andere content waar die naar linkt wel legaal op internet is gezet. Benieuwd hoe je dat doet of hoe je inbreuk kunt voorkomen? Neem contact op met Monique Hennekens.

  Geen blog meer missen?

  Wij houden je op de hoogte

  Afbeelding voor Franc Pommer