blog

  Laat ik mijn werknemer doorwerken na AOW?

  Sonja van Maanen Publicatiedatum: 4 november 2015 Laatste update: 14 juli 2021
  Afbeelding voor Laat ik mijn werknemer doorwerken na AOW?

  Oudere werknemers hebben vaak ruime kennis en ervaring en kunnen daarmee zeer waardevol zijn voor het bedrijf. Vaak bestaat echter de angst dat deze werknemers sneller uitvallen door ziekte en werkgevers verplicht zijn lange tijd het loon door te betalen. Werkgevers kiezen daarom het zekere voor het onzekere door een automatisch einde bij de pensioengerechtigde leeftijd. In deze blog zet ik enkele (nieuwe) wettelijke maatregelen uiteen die het voor jou aantrekkelijker maken om AOW’ers in dienst te houden of te nemen.

  Wet doorwerken na AOW

  Om aan de bezwaren en wensen van werkgevers tegemoet te komen, is onlangs de wet ‘Doorwerken na AOW’ door de Eerste Kamer goedgekeurd. Kort en goed houden deze maatregelen het volgende in:

  • De opzegtermijn van het contract wordt één maand;
  • De loondoorbetaling bij ziekte wordt teruggebracht naar dertien weken in plaats van twee jaar;
  • Er is geen verplichting om het aantal werkuren uit te breiden op verzoek van een AOW’er;
  • U kunt de oudere werknemers als eerste ontslaan bij een reorganisatie om verdringing van jongere werknemers door werkende AOW-gerechtigden tegen te gaan;
  • U kunt de werknemer meerdere tijdelijke contracten geven tijdens een langere periode, zonder dat automatisch een vast contract ontstaat (mits geregeld bij cao).

  WWZ: Geen transitievergoeding en eenmaal ‘gratis opzeggen’

  Ook de Wet werk en zekerheid bevat een aantal wijzigingen die afspraken met AOW-gerechtigden vergemakkelijken. Zo regelt de WWZ dat de werkgever geen transitievergoeding verschuldigd is bij ontslag bij of na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Voorts mag je het contract bij of na het bereiken van de AOW-leeftijd zonder tussenkomst van UWV of rechter opzeggen. Je hoeft dus geen voorafgaande toestemming meer te verkrijgen. Voorwaarde is dat de werknemer voor het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd al in dienst was. De ‘gratis opzegmogelijkheid’ zorgt er ook voor dat je makkelijker oudere, nog niet pensioengerechtigde, werknemers aan kunt nemen. Je hebt immers de zekerheid dat je de arbeidsovereenkomst van deze werknemers vervolgens kunt opzeggen zonder het hoeven volgen van een ontslagprocedure. Let op: bij een pensioenbeding in het contract eindigt het contract in beginsel automatisch.

  Kortom

  U kunt jouw werknemers sneller opzeggen, hoeft minder lang het loon door te betalen bij ziekte en kunt meer tijdelijke contracten afsluiten. In 2018 worden de nieuwe maatregelen geëvalueerd en wordt bepaald of de loondoorbetaling bij ziekte tot zes weken wordt teruggebracht. Wellicht wordt het daarmee in de toekomst dus nog eenvoudiger om AOW-gerechtigde werknemers langer te laten werken.

   

   

  Geen blog meer missen?

  Wij houden je op de hoogte

  Afbeelding voor Daisy Adams