blog

  Ontslag op staande voet vanwege het eten van een appelflap

  Ton Hendriks Publicatiedatum: 23 september 2013 Laatste update: 14 juli 2021

  Je werknemer ontslaan omdat ‘ie van een appelflap of pecannotenbroodje proeft, die eigenlijk voor de verkoop in je winkel is bedoeld. Mag dat? Een rechtszaak in Almere geeft het antwoord.

  Recent heeft de kantonrechter Almere een ontslag op staande voet van een supermarktmedewerkster rechtsgeldig geoordeeld. De reden? Ze had voor de verkoop bestemde etenswaren genuttigd, zoals een appelflap.

  Relevante feiten

  De werkneemster was sinds augustus 2008 in dienst als verkoopmedewerkster. In december 2012 is zij op staande voet ontslagen -kort gezegd- wegens het verduisteren en nuttigen van voor de verkoop/proeverij bestemde bedrijfseigendommen zoals een appelflap, een stuk appeltaart, een stuk stokbrood en een pecannotenbroodje.

  De supermarktmedewerkster vond het ontslag niet terecht en voerde met name aan dat het tot haar taak behoorde om etenswaren die voor de verkoop bestemd zijn te controleren. In dat kader heeft zij bijvoorbeeld van het pecannotenbroodje geproefd omdat deze te lang buiten de koeling had gestaan. Ook de appelflappen waren volgens haar niet goed afgebakken en het stokbrood kwam gebroken uit de oven. Eén helft daarvan was op de grond gevallen, aldus de werkneemster.

  De werkgever stelde daar tegenover dat dit veel verder ging dan proeven, dat ze haar taken (ver) te buiten is gegaan dat ze in feite gewoon van het eten heeft gesnoept.

  Oordeel kantonrechter

  Naar aanleiding van de in de zitting getoonde camerabeelden, is het volgens de kantonrechter gebleken dat werkneemster inderdaad etenswaren voor zichzelf heeft afgesneden en gereserveerd en dat zij in ieder geval meerdere happen van één of meerdere appelflappen heeft genomen.

  De kantonrechter is van oordeel dat de werkneemster daarbij verder is gegaan dan vanuit haar controlerende taak mag worden verwacht. Daar komt bij dat de huisregels voldoende duidelijk waren en dat werkneemster al eerder was gewaarschuwd. De kantonrechter komt dan ook tot de slotsom dat voldoende aannemelijk is dat werkneemster op goede gronden op staande voet is ontslagen.

  Tijgerbrood, een zakje pinda’s en een pen

  Bij de beantwoording van de vraag of een ontslag op staande voet terecht is gegeven, moeten alle omstandigheden van het geval in aanmerking worden genomen. In principe is diefstal/verduistering en/of fraude een reden voor ontslag op staande voet.

  Wat de waarde is van het gestolen item, speelt geen grote rol bij de afweging of een ontslag inderdaad terecht is, blijkt ook uit deze zaak. Al eerder bleek een tijgerbrood, een paar blikjes cola, een pen en een zakje pinda’s voldoende voor ontslag op staande voet. Daar kunnen we nu dus een appelflap aan toevoegen. Uit diezelfde rechtspraak blijkt ook dat wel veel waarde wordt gehecht aan een goed en duidelijk schriftelijk bedrijfsbeleid dat ook strikt wordt gehandhaafd door de werkgever.

  Relevant is en blijft ten slotte om naast de verweten gedraging zelf een afweging te blijven maken van alle omstandigheden van het geval, nu ontslag op staande voet een ultimum remedium is en blijft.

  Bron: Next.nl, 2013

   

  Geen blog meer missen?

  Wij houden je op de hoogte

  Afbeelding voor Anita Serra