blog

  Social media leidt tot einde alimentatieplicht

  Helmy Schellens
  Helmy Schellens Publicatiedatum: 8 september 2015
  Afbeelding voor Social media leidt tot einde alimentatieplicht

  Partneralimentatie is financieel en emotioneel een grote belasting

  Het betalen van partneralimentatie na echtscheiding is voor de meeste ex-partners financieel en emotioneel een grote belasting. Vooral als de alimentatieontvanger een nieuwe relatie heeft met wie zij of hij veelvuldig wordt gesignaleerd, is de bereidheid om te blijven betalen niet groot. Regelmatig krijg ik dan ook de vraag of het niet mogelijk is om een einde te maken aan de alimentatieplicht. Helaas moet ik vaak nee verkopen omdat het niet te bewijzen is dat de ontvanger samenleeft.

  Uit een recente uitspraak van het hof Amsterdam blijkt dat social media belangrijk is voor het bewijs van samenleven en dat is goed nieuws voor de alimentatiebetaler.

  Welke eisen stelt de wet aan samenwoning?

  Volgens de wet (artikel 1:160BW) vervalt de alimentatieplicht definitief bij hertrouwen of als de ontvanger samenleeft met een ander als waren zij gehuwd. Volgens de Hoge Raad is daarvoor nodig dat sprake is van een affectieve relatie van duurzame aard die meebrengt dat zij elkaar wederzijds verzorgen, met elkaar samenwonen en een gemeenschappelijke huishouding voeren. Het recht op partneralimentatie herleeft niet als de samenleving eindigt.

  Bewijslast ligt bij de alimentatiebetaler

  De alimentatiebetaler moet het bewijs voor het samenleven leveren en dat valt in de praktijk niet mee. Met name het bewijs van de wederzijdse verzorging en het voeren van een gemeenschappelijke huishouding is moeilijk te leveren. Zo kwalificeert een LAT relatie niet als samenleving in de zin van de wet. Er zijn dan immers twee huishoudens. Met name vanwege de ingrijpende gevolgen voor de ontvanger die het recht op alimentatie verliest, worden zware eisen gesteld aan het bewijs.

  Detectivebureaus, die van de alimentatiebetaler opdracht krijgen om bewijs voor het samenleven te vergaren, slagen er naar mijn mening maar zelden in om dat bewijs ook overtuigend te leveren en de kosten van zo’n rapport zijn dan weggegooid geld.

  Social Media als bewijs voor samenleven?

  Het Hof in Amsterdam moest 28 juli 2015 oordelen (ECLI:NL:GHAMS:2015:3108) over een verzoek van de man om de partneralimentatie op nihil stellen omdat zijn ex-vrouw zou samenleven met haar nieuwe vriend. Als bewijs had de man een aantal facebook pagina’s van de vrouw overgelegd waarin zij uitgebreid beschrijft wat het ochtendritueel is van haar en haar vriend, dat ze hem dagelijks verwent door lekker te koken, dat hij betrokken is bij de opvoeding van haar kinderen, dat hij haar regelmatig cadeaus geeft en dat ze samen een zonnige toekomst tegemoet gaan. Volgens de ex- vrouw was sprake van een tijdelijke verzorgingssituatie en was er geen bewijs geleverd voor een samenleving.

  Het Hof vond dat de man wél was geslaagd in zijn bewijs voor de samenleving omdat uit de door de vrouw zelf vermelde informatie op facebook voldoende bleek dat sprake was van een duurzame affectieve relatie, wederzijdse verzorging en het voeren van een gemeenschappelijke huishouding. Het hof stelde de alimentatie met terugwerkende kracht op nihil en daarmee verloor de vrouw definitief haar alimentatierechten. Dat waren dus dure facebookberichten!

  Moraal van het verhaal

  Alimentatiebetalers doen er dus verstandig aan om de social media van hun ex-partner goed in de gaten te houden want die kan daarop zomaar haar/zijn eigen graf graven en het bewijs voor samenleven op een presenteerblaadje aanbieden.

  Geen blog meer missen?

  Wij houden je op de hoogte

  Afbeelding voor Judith Schröder