blog

  Stop de vechtscheiding. Doe de overlegscheiding

  Helmy Schellens
  Helmy Schellens Publicatiedatum: 13 juli 2015 Laatste update: 14 juli 2021
  Afbeelding voor Stop de vechtscheiding. Doe de overlegscheiding

  De laatste tijd is er in de media steeds meer aandacht voor de vechtscheiding en de schadelijke gevolgen daarvan. Met name voor kinderen.

  Als ervaren echtscheidingsadvocaat signaleer ook ik een toename van het aantal vechtscheidingen. Dat vind ik geen goede ontwikkeling. Mijn stelling is dat een vechtscheiding in de meeste gevallen kan worden voorkomen. Tijdige en goede begeleiding van de scheidende echtgenoten bij het scheidingstraject zijn daarin van groot belang.

  De overlegscheiding is hét antwoord op de vechtscheiding.

  Schadelijke gevolgen van de vechtscheiding

  Een vechtscheiding:

  • veroorzaakt grote emotionele schade bij echtgenoten en hun kinderen;
  • kost vaak handenvol geld;
  • duurt jaren en;
  • leidt zelden tot een oplossing waarmee de scheidende echtgenoten tevreden zijn.

  Ondernemers die in een vechtscheiding verwikkeld zijn, komen niet meer aan ondernemen toe. Ze worden opgeslokt door procedures. De energie die nodig is om een bedrijf te runnen, lekt weg door de echtscheidingsstrijd.

  Een vechtscheiding geeft mij als advocaat ook veel minder voldoening dan wanneer in goed overleg afspraken worden gemaakt over de gevolgen van de echtscheiding. Als advocaat wil ik mensen namelijk zo snel mogelijk helpen bij het oplossen van hun probleem en dat lukt bij een vechtscheiding niet.

  Een echtscheiding staat in de top-5 van de meest heftige emotionele gebeurtenissen die mensen in hun leven kunnen meemaken. Teleurstelling, verdriet, boosheid, frustratie, falen en schuldgevoel zijn veel voorkomende emoties bij scheidende echtgenoten die al snel kunnen leiden tot escalatie van het conflict.

  Emoties blokkeren het overleg in een scheiding

  Zolang die emoties de overhand hebben, is overleg over de zakelijke en financiële aspecten van een scheiding zinloos. Het kanaliseren en begeleiden van die emoties en de timing en wijze waarop de zakelijke aspecten worden besproken is heel belangrijk voor een goed verloop van een echtscheidingstraject.

  Mediation is inmiddels alom bekend maar niet voor iedereen een geschikte vorm van scheiden. Er is geen eigen adviseur en soms zijn de verhoudingen ook zodanig gespannen dat mediation niet gewenst is. Mijn stellige overtuiging en ervaring is dat met goede professionele begeleiding op emotioneel, financieel en juridisch gebied een vechtscheiding kan worden voorkomen ook als de verhoudingen niet goed zijn.

  Overlegscheiding de oplossing?

  De overlegscheiding (ook wel genoemd collaborative divorce) biedt op al die gebieden ondersteuning en begeleiding. Deze vorm van scheiden is echter relatief onbekend. En dat hoewel degenen die daarbij betrokken zijn (echtgenoten en professionals), erg te spreken zijn over deze variant van scheiden.

  Naast de overlegscheiding is mediation uiteraard ook een goede manier om de gevolgen van de echtscheiding te regelen. Het verschil is dat bij de overlegscheiding elke echtgenoot een eigen advocaat heeft en bij mediation is er alleen neutrale onpartijdige mediator. Wat het beste past hangt af van ieders persoonlijke omstandigheden en voorkeuren.

  Wat is de overlegscheiding nu precies?

  Bij een overlegscheiding hebben beide echtgenoten een eigen advocaat, is sprake van een neutrale coach en als het nodig is, een neutrale financiële adviseur die alleen in het kader van de echtscheiding adviseert. De advocaten zijn partijdig, maar spreken af dat ze niet gaan procederen. Ook de belangen van de andere partij worden in het oog gehouden.

  De neutrale coach is als procesbewaker aanwezig bij de gesprekken met de advocaten, bespreekt met de echtgenoten desgewenst de emotionele aspecten en is ook betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan. De financiële adviseur adviseert waar nodig op financieel en fiscaal gebied en kan bijvoorbeeld ook bij de waardering van een onderneming betrokken worden. Alle professionals zijn verplicht aangesloten bij de specialisatievereniging Collaborative divorce.

  De overlegscheiding werkt

  Alle professionals opereren als team. Er is maar één doel: ervoor zorgen dat de gevolgen van de echtscheiding zo goed mogelijk geregeld zijn.

  De praktijk wijst uit dat deze formule werkt. De gevolgen van de echtscheiding worden sneller en uiteindelijk tegen lagere kosten geregeld dan bij een vechtscheiding. En nog veel belangrijker: minder emotionele schade voor de betrokken echtgenoten en hun kinderen.

  Vragen?

  Wil je meer informatie over de overlegscheiding? Neem dan contact op met Helmy Schellens. Ook kun je de volgende websites raadplegen: www.overlegscheiden.com en www.vvcp.nl.

   

   

   

   

  Geen blog meer missen?

  Wij houden je op de hoogte

  Afbeelding voor Anita Serra