blog

  Uber-chauffeur: zelfstandige of niet?

  Ton Hendriks Publicatiedatum: 4 november 2016 Laatste update: 14 juli 2021
  Afbeelding voor Uber-chauffeur: zelfstandige of niet?

  De Britse rechter oordeelde vorige week dat Uber de wet overtreedt door chauffeurs als zelfstandige ondernemers te zien. Het Financieele Dagblad (FD) heeft hier vanmorgen aandacht aan besteed en mij daarvoor geraadpleegd.

  Arbeidsovereenkomst

  Er is sprake van een arbeidsovereenkomst indien -kort gezegd- is voldaan aan de vereisten: arbeid, loon en gezag. De Britse rechter oordeelt dat er sprake is van een soort gezagsrelatie tussen Uber en de chauffeurs omdat de instructies en voorwaarden veel verder gaan dan vereist is voor een overeenkomst van opdracht. In dat geval lijkt aan alle voorwaarden te zijn voldaan voor het bestaan van een arbeidsovereenkomst. De chauffeurs zijn namelijk ook verplicht om het werk persoonlijk te verrichten en ze ontvangen een vergoeding (loon) van Uber.

  Het vonnis

  Het vonnis is van toepassing op enkele chauffeurs die in weerwil van Uber als “worker” moeten worden behandeld. Dat is echter een vorm tussen werknemers en zelfstandigen in die we in Nederland niet kennen. Om die reden is het te kort door de bocht om te stellen dat Nederlandse Uber-chauffeurs in loondienst zijn van Uber.

  Conclusie

  Hoewel niet zomaar kan worden gesteld dat de uitspraak van de Londense rechter toepasbaar is in Nederland, doen Uber en de chauffeurs er ook in Nederland verstandig aan de uitspraak niet direct naast zich neer te leggen. Indien namelijk op dezelfde wijze wordt gewerkt als in Nederland bestaat de kans dat ook de Nederlandse rechter van oordeel is dat sprake is van een gezagsrelatie. Op grond van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Dba) bestaan er ook fiscale risico’s. De kans bestaat dat de fiscus van oordeel is dat sprake is van schijnzelfstandigheid en ook dat heeft mogelijk consequenties voor beide partijen.

  Meer informatie

  Voor meer informatie over de Wet DBA en/of het succesvol inschakelen van ZZP’ers, zie onze eerdere blogs: Afschaffing VAR-verklaring definitief: alleen nog échte zzp’ers? en bijvoorbeeld ZZP-contracten voorleggen: goed idee of kansloos? Heb je nog vragen? Neem gerust vrijblijvend contact op.

  Geen blog meer missen?

  Wij houden je op de hoogte

  Afbeelding voor Christiaan Donners