blog

  Wanted: Relatieplanet voor mede-ondernemers

  Wanted: Relatieplanet voor mede-ondernemers

  Ik heb een briljante uitvinder, Theo*, als klant. Maar in administratie bijhouden, afspraken schriftelijk vastleggen en omgang met werknemers is hij een ramp. Dat zijn overigens ook zijn eigen woorden. En verder is hij enorm principieel. Gevolg: vaak conflicten en een rem op de groei van zijn bedrijf. Vorig jaar scheerde zijn bedrijf langs de rand van de afgrond door zo’n conflict: hij had geen beperking van aansprakelijkheid opgenomen bij de uitvoering van een belangrijke opdracht en de grote Amerikaanse klant procedeerde hem daarna bijna letterlijk kapot. Gelukkig hebben we een schikking uit het vuur kunnen slepen. Zijn accountant en ik hebben hem vervolgens ervan weten te overtuigen dat het contracteerproces voorlopig door ons afgehandeld wordt, bij gebrek aan beter binnen het bedrijf. En we hebben hem op het hart gedrukt eindelijk iemand náást zich te dulden; zijn bedrijf, zijn belangen en de belangen van zijn werknemers en klanten werden te groot om het allemaal alleen te doen.

  Nou is een goede maar lastige eigenschap van briljante mensen dat ze ontzettend eigenwijs zijn. Maar na acht jaar voorzichtig aandringen, was zijn bijna-kopje-onder- ervaring een wake up call voor hem; hij was om. “Maar hoe vind je zo’n partner?” was zijn terechte vraag. En dat bleek niet mee te vallen. De accountant en ik hadden ons netwerk maar wij zijn natuurlijk geen executive search bureau. Ook uit het netwerk van de ondernemer kwam niemand bovendrijven.

  En dus besloot Theo zelf te gaan adverteren, via social media. Gezocht: partner met goede communicatieve vaardigheden, empatisch, punctueel en financieel onderlegd. Aanbod: mede compagnon-uitvinder met wie klanten weglopen maar die het liefst alleen in zijn lab knutselt en af en toe ontploft. Ik vond het wel van lef getuigen maar had nooit verwacht dat dit serieus tot iets zou leiden. Verkeerd gedacht, gelukkig. Hij kwam in contact met Marcel*, een voormalig defensie man met een financiële achtergrond die bovendien ook mediator was. Het klikt bij hun eerste ontmoeting. En het gaat al een vol jaar geweldig goed. Juist omdat ze zo verschillend zijn. Marcel zorgt voor de werknemers, de financiën, contracten en conflicten, ofwel de huishouding en kinderen, zoals zij het zelf noemen. Theo bedenkt nieuwe producten en onderzoekt of daar markt voor is.
  Marcel kreeg bij de start een optie op de helft van de aandelen en verzilverde deze onlangs na een geslaagde verlovingsperiode. Theo en Marcel sloten vervolgens een aandeelhoudersovereenkomst waarin zij hun “huwelijkse voorwaarden” vastlegden.

  Deze match was in zekere zin een toevalstreffer. Er zijn heel veel ondernemers op zoek naar een compagnon met hele specifieke kwaliteiten. Die is soms alleen te vinden in een hele andere branche, waaraan niet wordt gedacht bij een zoektocht binnen de begane paden. Dus ik pleit voor een soort Relatieplanet voor ondernemers, waar mensen als Theo hun advertentie kunnen plaatsen. En die moeten dan vooral over soft skills gaan. En bij een match een verplichte relatietherapie en begeleiding bij het maken van afspraken. Want van een mede-aandeelhouder kom je lastiger af dan van je huwelijkspartner. 

  * Genoemde namen zijn fictief.