blog

  Wereldveroveraars in de startblokken

  Judith Schröder
  Judith SchröderPublicatiedatum: 20 april 2016Laatste update: 13 augustus 2019
  Wereldveroveraars in de startblokken

  In september 2015 werden tien internationale Digital Health startups geselecteerd voor deelname aan Rockstart, ‘the Global Startup Machine’. In 150 dagen stoomde dit bijzondere programma de uitgekozen startups klaar voor verdere groei. Als vertegenwoordiger van Hekkelman, legal partner van de deelnemende beginnende bedrijven, bezocht ik de Demo Day op 10 maart in Cultuurspinnerij Vasim in Nijmegen. Het was het absolute hoogtepunt en daarmee een waardige afsluiting van het programma.

  Start van Rockstart en succes

  Ondernemer Oscar Kneppers, o.a. founding editor van de internettijdschriften Bright en Emerce, richtte in 2010 Rockstart op. Hiermee wilde hij voor veelbelovende startups een omgeving creëren die gericht is op solide doorgroei in relatief korte tijd. Een accelerator ofwel aanjager zijn dus. De eerste Rockstart Accelerator vond plaats in 2012. In acht verschillende programma’s heeft Rockstart inmiddels 78 beginnende bedrijven op het gebied van Web/Mobile, Smart Energy en Digital Health helpen opstarten. Investeerders hebben voor meer dan € 33 miljoen belegd in ruim drie kwart van deze startups, waaronder de zeer succesvolle 3D Hubs en Peerby.

  Kijkje in de wereld van startups en doorgroeiers

  Dit was de eerste Digital Health Accelerator in Nederland. Het programma kwam tot stand door een solide samenwerking met strategische partners in de regio Nijmegen waar zich een grote concentratie ziekenhuizen en zorginstellingen bevindt. Als legal partner droegen wij ons steentje bij door onder meer workshops te verzorgen, als helpdesk te fungeren, ondernemingen op te richten en overeenkomsten tussen aandeelhouders te sluiten. Onze bijdrage bestond onder meer uit workshops verzorgen, als helpdesk fungeren, ondernemingen oprichten en overeenkomsten tussen aandeelhouders sluiten. Andere bij het programma betrokken partners zijn interessante relaties voor ons en soms zelfs klanten. Het netwerk was dus van belang, maar een belangrijkere reden voor deelname was dat we graag een bijdrage aan dit mooie initiatief wilden leveren en zo meteen inkijk kregen in de wereld van startups en doorgroeiers. Vanwege hun inspirerende team, de bedrijfsmatige aanpak waarbij zij zelf ook als aandeelhouder participeren en de brede ondersteuning van de startups springt Rockstart er echt uit voor ons tussen de talloze incubator- en acceleratorprogramma’s.

  Zonder enige garantie op succes…

  Van medische hulpmiddelen en zorgrobots tot online blessurepreventieprogramma’s en boekingsplatformen van diensten aan huis. De startups zijn actief over de volle breedte van het Digital Health veld. Hoe verschillend hun core business ook is, een ding hebben de tien geselecteerde bedrijven met elkaar gemeen: de potentie op mondiaal niveau iets baanbrekends neer te zetten. Wat me het meest raakte was de attitude van de ondernemers. Met hun tomeloze inzet en enorme focus lieten ze zich door geen enkele tegenslag uit het veld slaan en bleven ze steeds in kansen in plaats van in bedreigingen denken, van de eerste selectiedag tot aan Demo Day en ongetwijfeld hun ondernemende leven lang. Hulde en diep respect voor deze gepassioneerde jonge ondernemers die vaak huis en haard in verre landen hebben achtergelaten om hun droom na te jagen. En dat zonder enige garantie op succes. Tijdens het programma kregen ze alleen wat ‘pizza money’. Of ze op Demo Day voldoende investeerders voor hun idee hebben kunnen interesseren, moet nog blijken.

  Dat leer je niet tijdens je rechtenstudie!

  Aan het niveau van de pitches kan het in elk geval niet liggen. Bevonden de startups zich bij aanvang van het programma nog duidelijk in verschillende fasen, op Demo Day waren ze stuk voor stuk al tot pareltjes uitgegroeid. Vooral deelnemers als Renske de Bruine met MOUNT en Meritxell Molina met Picto Connection, van wie het idee voortvloeide uit hun persoonlijke situatie, raakten mij recht in het hart. Het is de gedrevenheid waarmee deze jonge ondernemers een probleem willen helpen oplossen om de wereld voor individuen een beetje mooier te maken. Dat tegemoet komen aan een hulpvraag is wat wij als advocaten ook doen, al is dat dan vanuit een heel ander perspectief. We hebben heel bewust ook jonge mensen die net bij Hekkelman gestart zijn bij het programma betrokken. Ervaren hoe lastig het is om een onderneming op te zetten, waar startups tegenaan lopen en dat alleen zij die er helemaal voor gaan en niet kapot te krijgen zijn het redden, dat leer je niet tijdens je rechtenstudie. De zweem van romantiek die vaak om startups heen hangt, is onterecht. Wel spat de energie en gedrevenheid van iedereen af. We hebben met onze deelname aan Rockstart de kans gekregen ondernemingen vanaf hun geboorte te volgen en waar mogelijk te ondersteunen. We hebben geleerd hoe onze toekomstige klanten denken en naar de markt kijken. Dat kunnen we in ons werk naar andere klanten gebruiken.

  Is het nu na Demo Day over? Nee, als kantoor blijven we in de opschaalfase het komende jaar nog verbonden aan de startups. Zo dragen we graag bij aan een zachte landing na de ‘pamperfase’.

  Klik hier om meer te weten over Rockstart en de Digital Health startups.

   

  Mag ik je op de hoogte houden?

  Schrijf je in voor onze blog updates

  Wiebe van de Rijt