ZZP-contracten voorleggen: goed idee of kansloos?

ZZP-contracten voorleggen: goed idee of kansloos?

Thema's: Contracten & Algemene Voorwaarden, ZZP/DBA

8 september 2016

Sinds 1 mei 2016 kunt u als zzp'er en opdrachtgever uw contract voorleggen aan de Belastingdienst. Wordt het contract goedgekeurd, dan wordt de zzp'er niet beschouwd als werknemer en hoeft u als opdrachtnemer geen loonheffingen af te dragen. Het doel is dat u beiden vooraf weet waar u aan toe bent.

Kans op succes

Uit recente gegevens blijkt dat tot nu toe slechts 370 overeenkomsten zijn goedgekeurd. De Belastingdienst keurt een groot deel van de overeenkomsten van opdrachtgevers en zzp'ers af. Inmiddels zijn er ruim 4.000 modelovereenkomsten aan de Belastingdienst voorgelegd waarvan meer dan 1.000 overeenkomsten zijn afgekeurd. Deze opdrachtgevers en zpp'ers weten dus nog steeds niet of hun arbeidsrelatie achteraf als schijnconstructie wordt bestempeld. Voordeel is wel dat zij tips krijgen van de Belastingdienst om alsnog te kunnen voldoen aan de normen. 

Vertraging

Heel snel gaat de procedure niet: bijna de helft van de aanvragen is nog steeds in behandeling. Hoewel de Belastingdienst had aangekondigd dat een aanvraag ongeveer zes weken zou duren, blijkt de doorlooptermijn bijna 11 weken te zijn. Dit hoeft geen probleem te zijn, er geldt namelijk nog een overgangsperiode tot 1 mei 2017. U hebt dus de tijd om uw modelovereenkomsten te laten controleren en te laten goedkeuren. 

Tip

Behalve het voorleggen van uw eigen contract, kunt u ook kiezen voor een modelovereenkomst van de Belastingdienst. Er zijn al verschillende modellen beschikbaar op de site van de Belastingdienst waarmee u direct aan de slag kunt gaan. 

Meer informatie

Voor meer informatie over de Wet DBA en/of het succesvol inschakelen van ZZP'ers, zie mijn eerdere blogs: Afschaffing VAR-verklaring definitief: alleen nog échte zzp'ers? en ZZP'er of werknemer? Heb je nog vragen? Neem gerust vrijblijvend contact op.

Auteur: Sonja van Maanen (uit dienst)