blog

  ZZP-contracten voorleggen: goed idee of kansloos?

  Sonja van Maanen Publicatiedatum: 8 september 2016 Laatste update: 14 juli 2021
  Afbeelding voor ZZP-contracten voorleggen: goed idee of kansloos?

  Sinds 1 mei 2016 kun je als zzp’er en opdrachtgever jouw contract voorleggen aan de Belastingdienst. Wordt het contract goedgekeurd, dan wordt de zzp’er niet beschouwd als werknemer en hoef je als opdrachtnemer geen loonheffingen af te dragen. Het doel is dat je beiden vooraf weet waar je aan toe bent.

  Kans op succes

  Uit recente gegevens blijkt dat tot nu toe slechts 370 overeenkomsten zijn goedgekeurd. De Belastingdienst keurt een groot deel van de overeenkomsten van opdrachtgevers en zzp’ers af. Inmiddels zijn er ruim 4.000 modelovereenkomsten aan de Belastingdienst voorgelegd waarvan meer dan 1.000 overeenkomsten zijn afgekeurd. Deze opdrachtgevers en zpp’ers weten dus nog steeds niet of hun arbeidsrelatie achteraf als schijnconstructie wordt bestempeld. Voordeel is wel dat zij tips krijgen van de Belastingdienst om alsnog te kunnen voldoen aan de normen.

  Vertraging

  Heel snel gaat de procedure niet: bijna de helft van de aanvragen is nog steeds in behandeling. Hoewel de Belastingdienst had aangekondigd dat een aanvraag ongeveer zes weken zou duren, blijkt de doorlooptermijn bijna 11 weken te zijn. Dit hoeft geen probleem te zijn, er geldt namelijk nog een overgangsperiode tot 1 mei 2017. Je hebt dus de tijd om jouw modelovereenkomsten te laten controleren en te laten goedkeuren.

  Tip

  Behalve het voorleggen van jouw eigen contract, kun je ook kiezen voor een modelovereenkomst van de Belastingdienst. Er zijn al verschillende modellen beschikbaar op de site van de Belastingdienst waarmee je direct aan de slag kunt gaan.

  Meer informatie

  Voor meer informatie over de Wet DBA en/of het succesvol inschakelen van ZZP’ers, zie mijn eerdere blogs: Afschaffing VAR-verklaring definitief: alleen nog échte zzp’ers? en ZZP’er of werknemer? Heb je nog vragen? Neem gerust vrijblijvend contact op.

  Geen blog meer missen?

  Wij houden je op de hoogte

  Afbeelding voor Anita Serra