Bedrijfsopvolging

Wie een bedrijf heeft, zal dit ooit overdoen aan een ander. Tenzij de stekker eruit gaat… Vaak bestaat de wens een bedrijfsopvolger te vinden. Maakt u onderneming klaar voor verkoop aan een derde? Of draagt u uw onderneming over aan uw kinderen? Het is van belang om hierover op tijd na te gaan denken en voorbereidingen te treffen.

Cashen

Elke ondernemer zal zo nu en dan mijmeren over een gedroomde verkoop. Een onbezorgde oude dag en financiële onafhankelijkheid zijn ideaalbeelden. Het is dan in ieder geval van belang om vooraf het huis op orde te hebben. Zorg ervoor dat alle administratie, contracten en besluitvorming op orde zijn, ken uw mogelijke aansprakelijkheden en risico's. Dat zorgt ervoor dat een potentiële koper in een boekenonderzoek (due diligence) zo min mogelijk reden heeft om garanties en vrijwaringen van u te verlangen.

Overeenkomst

De (ver)koopovereenkomst is een wezenlijk document om de gemaakte afspraken vast te leggen. Hiervoor is juridische kennis onmisbaar. De gevolgen van een verkoop kunnen nog vele jaren na de overdracht een rol spelen. Denkt u aan verleende garanties waar achteraf een beroep op wordt gedaan door de koper.

Laat u deze overeenkomst altijd opstellen door een ervaren jurist, zoals een advocaat of een notaris, dan voorkomt u in veel gevallen langlopende conflicten en gerechtelijke procedures en kosten. Voor de uitvoering van een aandelentransactie moet sowieso een notaris ingeschakeld worden.

Herstructurering?

Het proces om te komen tot een verkoop kan veel meer omvatten dan het opstellen van een koopovereenkomst of akte van levering. Het verkoopklaar maken kan betekenen dat er een herstructurering moet plaatsvinden. Mogelijk zijn hier fiscale gevolgen en termijnen aan verbonden.

Een tijdige samenwerking tussen advocaat, notaris, fiscalist en accountant zorgt voor een zo soepel mogelijk traject. Het kan u achteraf veel onnodige kosten besparen en het geeft rust. Het is ook plezierig als u in dit traject zoveel mogelijk ontzorgd wordt, doordat de regie tot en met de afronding (de closing) door juridische vakspecialisten wordt verzorgd.

Familie

Een bedrijfsopvolging binnen de familie kent veel aspecten. Aan wie draag ik over? Wanneer draag ik over? Hoeveel draag ik over? Wil ik zeggenschap behouden? Maak ik (optimaal) gebruik van bedrijfsopvolgingsfaciliteiten? Hoe staat het met mijn pensioen? Met welke psychologische aspecten moet ik rekening houden?

Ook hier geldt: begin tijdig. Denk goed na over de wijze waarop u wenst over te dragen. Ondersteuning door professionals kan het proces vergemakkelijken. Ook kan er fiscaal veel besparing worden gerealiseerd. U wilt toch ook zo min mogelijk belasting afdragen?

BOF

De bedrijfsopvolgingsfaciliteiten (BOF) zijn op dit moment zeer aantrekkelijk. Dit zij de fiscale mogelijkheden in de inkomstenbelasting en de successiewet (Schenk- en Erfbelasting). Als u weet dat in 2016 van de waarde van een onderneming € 1.060.298 is vrijgesteld van schenk- en erfbelasting en het meerdere voor 83%, dan kan het aantrekkelijk zijn hiervan gebruik te maken. Uiteraard moet u er dan wel aan toe zijn en moet u rekening houden met uw pensioen en oude dag.

Hekkelman kan u uitstekend begeleiden bij alle aspecten van de bedrijfsopvolging, waarbij ook de samenwerking met uw fiscalist en accountant in goede en vertrouwde handen is. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek.

Recente publicaties