Ontwikkeling buitengebied & innovatie

    Het buitengebied is continu in ontwikkeling vanwege de schaarse ruimte in Nederland. Steeds vaker gaat het daarbij om niet-agrarische initiatieven, zoals de bouw van woningen, windmolens of een zonnepark. Maar bijvoorbeeld ook de transformatie van een boerenbedrijf naar een zorgboerderij, caravanstalling of camping.

    Bij de transitie van agrarische bedrijvigheid naar een andere vorm van gebruik van het buitengebied komt veel kijken. Er zullen bijvoorbeeld overeenkomsten moeten worden gesloten met verschillende partijen, waaronder overheden, ontwikkelaars en andere bedrijven. Ook maakt de overheid vaak gebruik van specifieke regelingen om de transitie van het buitengebied vorm te geven. Denk daarbij aan de zogeheten ruimte-voor-ruimte-regeling of rood-voor-rood-regeling. Gelet op de grote financiële belangen die bij deze ontwikkelingen spelen, is goed advies een ‘must’.

    Heb jij plannen voor een ruimtelijke ontwikkeling in het buitengebied en wil je weten wat de kansen en risico’s zijn? Neem dan contact op met de specialisten van Hekkelman. Wij bespreken graag de mogelijkheden met je.