Voedselveiligheid

    De voedselschandalen van de afgelopen jaren maken dat voedselveiligheid in the picture staat. Producenten van voedsel en diervoeders zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van hun producten: het moet veilig en betrouwbaar zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet toe op de naleving van de regels voor voedselveiligheid.

    Onveilige producten melden en terugvinden

    In voedselproducten of diervoer kunnen per ongeluk stoffen terechtkomen die er niet in mogen zitten. Zijn deze stoffen gevaarlijk voor de gezondheid van mensen, dan hebben bedrijven een meldingsplicht als zij schadelijke stoffen in hun product ontdekken. De producent moet de NVWA inlichten en hij moet snel kunnen achterhalen waar zijn producten vandaan zijn gekomen en waar ze naartoe zijn gegaan. Ook moet het onveilige product van de markt worden gehaald en/of worden vernietigd.

    Voedselveiligheid & Innovatie

    In diervoeders mogen in beginsel geen dierlijke eiwitten worden verwerkt. De Europese wet- en regelgeving staat daaraan in de weg. Dierlijke eiwitten zouden namelijk besmet kunnen zijn met ziekteverwekkers (bijvoorbeeld BSE) die via het diervoer in de voedselketen terecht zouden kunnen komen. Uiteraard moet dat worden voorkomen, maar het is jammer dat de regels innovatie belemmeren. Zo kent toepassing van insecten als eiwitrijke bron in veevoer bijvoorbeeld veel voordelen. Met inachtneming van de regels zijn er echter mogelijkheden voor innovatie. Meer weten over de juridische aspecten van voedselveiligheid? De specialisten van Hekkelman staan je graag te woord.