Aansprakelijkheid

    Wie is er verantwoordelijk als een werknemer een ongeluk krijgt op de werkplek? Welke preventieve maatregelen moet ik nemen? Moet ik een melding doen bij de Arbeidsinspectie als mijn werknemer iets overkomt? Dat zijn vragen die veel werkgevers stellen als zij hun aansprakelijkheid onder de loep nemen.

    Werkgeversaansprakelijkheid

    De werkgever moet ervoor zorgen dat de werkplek veilig is. Worden werknemers ziek door de arbeidsomstandigheden of krijgen zij een ongeluk op de werkvloer, dan kan de werkgever aansprakelijk zijn voor de schade. De gedachte hierachter is dat de werkgever invloed heeft op de werkomstandigheden en profiteert van de arbeid van zijn werknemers. Daarom is het zijn verantwoordelijkheid om zijn werknemers te beschermen. Denk daarbij niet alleen aan de klassieke werkgeversaansprakelijkheid voor ongevallen op de werkvloer en gevaarlijke stoffen, maar ook aan psychische schade, een auto-ongeluk tijdens het woon-werkverkeer of een ongeluk op een bedrijfsfeestje.

    Meer weten

    Wil je meer weten over preventieve maatregelen, de manier waarop je werknemers moet instrueren en wat jouw zorgplicht als werkgever voor jou betekent? Neem dan gerust contact op met de specialisten van onze sectie Arbeidsrecht voor een vrijblijvend gesprek.