Trouwen & geregistreerd partnerschap

Wat verandert er nu eigenlijk als je gaat trouwen? De wet regelt de gevolgen van een huwelijk, maar past deze regeling wel bij jou? Wat zijn huwelijkse voorwaarden? En wat is een geregistreerd partnerschap? De notarissen van Hekkelman geven antwoord op al jouw vragen over het huwelijk en geregistreerd partnerschap.

Veelgestelde vragen over trouwen en het geregistreerd partnerschap

  • Nee, je testament blijft geldig totdat je deze hebt herroepen door een nieuw testament te maken.

  • Ben je na 1 januari 2018 gehuwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan zonder voorwaarden? Dan ben je in de beperkte gemeenschap van goederen terecht gekomen. De bezittingen en schulden die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap privé waren blijven privé. De gezamenlijke bezittingen en schulden vallen in de gemeenschap van goederen. Erfenissen en schenkingen vallen buiten de gemeenschap.

  • Een huwelijk en een geregistreerd partnerschap zijn bijna hetzelfde. Het grootste verschil is dat een geregistreerd partnerschap zonder tussenkomst van de rechter kan worden beëindigd (tenzij er minderjarige kinderen zijn). Daarnaast kent het geregistreerd partnerschap geen scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel.

  • Bij de gemeente maak je een afspraak om te trouwen of het partnerschap te registreren. Bij de notaris maak je een afspraak als je onder huwelijkse voorwaarden op partnerschapsvoorwaarden wil trouwen of een geregistreerd partnerschap wil aangaan.

  • In huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden maak je afspraken over de bezittingen, schulden en de kosten van de huishouding. Heb je geen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Dan val je terug op de wettelijke regels (de algehele gemeenschap van goederen of de beperkte gemeenschap van goederen).

Staat je vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Duidelijk Hekkelman.