Trouwen & geregistreerd partnerschap

  Een relatie, samenwonen en daarna: trouwen? Wat verandert er nu eigenlijk door het ja-woord? De wet regelt de gevolgen van een huwelijk, maar is dit ook jouw bedoeling? Wat zijn huwelijkse voorwaarden? En wat is een geregistreerd partnerschap? Raadpleeg onze notarissen in Nijmegen en Arnhem voor een antwoord op deze en vergelijkbare vragen.

  Gemeenschap van goederen

  Als je niet vóór het ja-woord bij de ambtenaar van de burgerlijke stand huwelijkse voorwaarden maakt bij de notaris, trouw je automatisch in gemeenschap van goederen.

  Ben je vóór 1 januari 2018 getrouwd, dan worden alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden gemeenschappelijk, ook die van vóór het huwelijk. Daarvan zijn alleen uitgezonderd schenkingen of erfenissen met een uitsluitingsclausule.

  Vanaf 1 januari 2018 is de algehele gemeenschap van goederen aangepast. Voor huwelijken vanaf die datum geldt dan als wettelijke basis een beperkte gemeenschap. Alleen de bezittingen en schulden die vóór het huwelijk van jullie samen waren en de toekomstige bezittingen en schulden vallen in de gemeenschap van goederen.

  Erfenissen en schenkingen en de bezittingen en schulden die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap van jou alleen waren vallen buiten de huwelijksgemeenschap. Het is daarom heel belangrijk om een goede administratie te voeren van wat het vermogen bij aanvang van het huwelijk en van de ontvangen erfenissen en schenkingen en de besteding daarvan.

  Huwelijkse voorwaarden

  Met huwelijkse voorwaarden beslissen de partners zélf wat ze met elkaar willen delen.

  Huwelijkse voorwaarden kunnen ook aansprakelijkheden voor schulden beperken. Ondernemers kiezen vaak voor huwelijkse voorwaarden vanwege het ‘bedrijfsrisico’ of om de waarde van de onderneming niet te hoeven delen bij echtscheiding. Ook is het niet willen delen van familievermogen of eigen spaargeld nogal eens een reden.

  Huwelijkse voorwaarden kunnen zowel voor als tijdens het huwelijk worden opgemaakt of gewijzigd. Het opmaken van huwelijkse voorwaarden is maatwerk en kan alleen een notaris doen. Een onderlinge afspraak is niet rechtsgeldig.

  Het is aan te raden om periodiek te toetsen of de huwelijkse voorwaarden nog wel passen bij jouw persoonlijke/financiële situatie. De advocaten en notarissen van Hekkelman hebben veel kennis en ervaring op dit terrein en zijn graag bereid u hierover te adviseren.

  Geregistreerd partnerschap

  Een geregistreerd partnerschap staat gelijk aan een huwelijk en is dus iets anders dan een samenlevingsovereenkomst. Alles wat hiervoor is geschreven voor het huwelijk, is ook van toepassing op het geregistreerd partnerschap.

  Meer weten?

  Neem gerust contact op met een van onze specialisten. Wij staan je graag te woord als jouw notaris in Nijmegen én Arnhem.