Trouwen & geregistreerd partnerschap

  Trouwen

  Een relatie, samenwonen en daarna: trouwen? Wat verandert er nu eigenlijk door het ja-woord? De wet regelt de gevolgen van een huwelijk, maar is dit ook jouw bedoeling? Wat zijn huwelijkse voorwaarden? En wat is een geregistreerd partnerschap? Raadpleeg onze experts voor een antwoord op deze en vergelijkbare vragen.

  Gemeenschap van goederen

  Als je niet vóór het ja-woord bij de ambtenaar van de burgerlijke stand huwelijkse voorwaarden maakt bij de notaris, trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. Dan is sprake van één vermogen en deel je alle bezittingen en schulden bij echtscheiding of overlijden. Schuldeisers van de ene echtgenoot kunnen zich verhalen op geld en goederen van de andere. In 2017 wordt de algehele gemeenschap van goederen aangepast. Voor nieuwe huwelijken geldt dan als wettelijke basis een beperkte gemeenschap. Bezittingen en schulden die je had vóór het huwelijk blijven dan apart, net als erfenissen en schenkingen. Je deelt dan wat je samen opbouwt. Er kleven nog wel veel haken en ogen aan de wettelijke regeling.

  Huwelijkse voorwaarden

  Met huwelijkse voorwaarden kies je zélf wat je met elkaar deelt. Huwelijkse voorwaarden kunnen ook aansprakelijkheden beperken. Ondernemers kiezen vaak voor huwelijkse voorwaarden vanwege het ‘bedrijfsrisico’ of de waarde van de onderneming. Ook is familievermogen of spaargeld nogal eens een reden. Huwelijkse voorwaarden opmaken of wijzigen tijdens het huwelijk kan ook. Dit vraagt extra aandacht en advisering. Het opmaken van huwelijkse voorwaarden betreft vaak maatwerk. De specialisten van Hekkelman hebben veel ervaring in het begeleiden van de daarbij te maken keuzes.

  Geregistreerd partnerschap

  Een geregistreerd partnerschap is iets anders dan een samenlevingsovereenkomst. De meeste regels van een huwelijk gelden ook bij een geregistreerd partnerschap. Neem gerust contact op met een van onze specialisten voor een verkennend gesprek. Wij staan je graag te woord.