Samenwonen

  Samenwonen: een samenlevingsovereenkomst is een must

  Een grote stap: samenwonen. Voor ongehuwde partners is een samenlevingsovereenkomst een must. Wij helpen u graag bij het opstellen van uw samenlevingsovereenkomst. Wat kunt u er allemaal in regelen?

  Gezamenlijke woning

  Ongehuwde partners erven niet van elkaar. In een samenlevingsovereenkomst kunt u afspreken dat de gemeenschappelijke goederen (waaronder de woning) bij overlijden naar de overblijvende partner gaan. Is het uw wens dat bij overlijden ook de privé-goederen naar de overblijvende partner gaan, dan kunt u hiervoor een testament opstellen. Is de woning deels betaald met eigen spaargeld? Ook hiervoor kunt u afspraken vastleggen. Bij overlijden of uit elkaar gaan is dan duidelijk wie waar recht op heeft.

  Nabestaandenpensioen

  Wie zijn of haar ongehuwde partner aan wil melden voor het partnerpensioen, moet vaak een samenlevingsovereenkomst hebben. Dat is bij veel pensioenfondsen verplicht.

  Belastingvoordelen

  Ongehuwde partners komen met een samenlevingsovereenkomst in aanmerking voor een grote vrijstelling voor de erfbelasting.

  Ongehuwd samenwonen en kinderen

  Als er kinderen komen en een van de partners minder gaat werken, dan kunt u elkaar hiervoor compenseren. Hiervoor kunt u een inkomens- of alimentatieregeling vastleggen. Zonder samenlevingsovereenkomst en testament kunnen de kinderen van de overleden partner aanspraak doen op de nalatenschap van de overblijvende partner. Een samenlevingsovereenkomst in combinatie met een testament zorgt voor een optimale bescherming van de overblijvende partner.

  Regeling voor uit elkaar gaan

  In een samenlevingsovereenkomst maakt u ook afspraken voor het geval u uit elkaar gaat. Geen leuk onderwerp. Maar goede afspraken vooraf, verkleinen de kans op ruzie achteraf.

  Een samenlevingsovereenkomst bij Hekkelman

  Graag bespreken wij uw situatie en wensen met u. Na een uitleg over de mogelijkheden kunnen wij zorgen voor een overeenkomst die precies is afgestemd op uw persoonlijke situatie.