Schenking & giften

  Waarom zou je schenken? Bevoordeling tijdens leven (schenken ‘met de warme hand’), hulp bij studie van de (klein)kinderen of als ze een woning kopen, de start van een onderneming, om erfbelasting te besparen of om een lagere ‘eigen bijdrage’ te betalen als je zorg nodig heeft. Goed voorbereid schenken houdt het vermogen in de familie.

  Belasting besparen

  Door te schenken verklein je jouw nalatenschap waardoor je erfbelasting kunt besparen. Je kunt jaarlijks belastingvrij bedragen schenken aan kinderen of kleinkinderen. Soms zijn (extra) hoge vrijstellingen mogelijk, bijvoorbeeld voor de eigen woning. Ook belast schenken kan erfbelasting besparen.

  Mogelijkheden om te schenken

  Er zijn verschillende mogelijkheden om te schenken. Bijvoorbeeld door overboeking op een bankrekening of schenken ‘op papier’. Laat je in beide gevallen vooraf informeren. Er is meer mogelijk dan je wellicht denkt.

  Schenken ‘op papier’

  Bij schenken ‘op papier’ betaal je het bedrag niet daadwerkelijk, maar schenk je het bedrag waarna je dat bedrag weer terugleent. Je houdt het geschonken bedrag in jouw portemonnee, en je gebruikt tegelijkertijd de schenkingsvrijstellingen. Spelregels van de Belastingdienst: vastlegging in een notariële akte en jaarlijks daadwerkelijk 6% rente betalen. Rente betalen is geen schenking en dus weer een extra mogelijkheid om ‘gratis geld te geven’.

  Extra bepalingen

  (Klein)kinderen zijn met achttien jaar meerderjarig, maar niet altijd volwassen. Als je iemand toezicht op schenkingen wil laten houden (bewind), dan is dat mogelijk. Je kunt kinderen gelijke of juist ongelijke bedragen schenken en de ‘koude kant’ kan worden uitgesloten.

  Op zoek naar een notaris die met jou meedenkt?

  De specialisten van Hekkelman hebben ruime ervaring met het onderwerp schenken. Wij denken actief met je mee, niet alleen fiscaal, maar ook over de gevolgen voor de onderlinge verhoudingen. Neem gerust contact op met jouw notaris in Nijmegen of Arnhem. Wij staan je graag te woord.