Schenking / giften

  Waarom zou u schenken? Bevoordeling tijdens leven (schenken ‘met de warme hand’), hulp bij studie van de (klein)kinderen of als ze een woning kopen, de start van een onderneming, om erfbelasting te besparen of om een lagere ‘eigen bijdrage’ te betalen als u zorg nodig heeft. Goed voorbereid schenken houdt het vermogen in de familie.

  Belasting besparen

  Door te schenken verkleint u uw nalatenschap waardoor u erfbelasting kunt besparen. U kunt jaarlijks belastingvrij bedragen schenken aan kinderen of kleinkinderen. Soms zijn (extra) hoge vrijstellingen mogelijk, bijvoorbeeld voor de eigen woning. Ook belast schenken kan erfbelasting besparen.

  Mogelijkheden om te schenken

  Er zijn verschillende mogelijkheden om te schenken. Bijvoorbeeld door overboeking op een bankrekening of schenken ‘op papier’. Laat u in beide gevallen vooraf informeren. Er is meer mogelijk dan u wellicht denkt.

  Schenken ‘op papier’

  Bij schenken ‘op papier’ betaalt u het bedrag niet daadwerkelijk, maar schenkt u het bedrag waarna u dat bedrag weer terugleent. U houdt het geschonken bedrag in uw portemonnee, en u gebruikt tegelijkertijd de schenkingsvrijstellingen. Spelregels van de Belastingdienst: vastlegging in een notariële akte en jaarlijks daadwerkelijk 6% rente betalen. Rente betalen is geen schenking en dus weer een extra mogelijkheid om ‘gratis geld te geven’.

  Extra bepalingen

  (Klein)kinderen zijn met achttien jaar meerderjarig, maar niet altijd volwassen. Als u iemand toezicht op schenkingen wil laten houden (bewind), dan is dat mogelijk. U kunt kinderen gelijke of juist ongelijke bedragen schenken en de ‘koude kant’ kan worden uitgesloten. De specialisten van Hekkelman hebben ruime ervaring met het onderwerp schenken. Wij denken actief met u mee, niet alleen fiscaal, maar ook over de gevolgen voor de onderlinge verhoudingen. Neem gerust contact op voor een verkennend gesprek. Wij staan u graag te woord.