Aandeelhoudersovereenkomst

  Een aandeelhoudersovereenkomst is niet verplicht, maar wel raadzaam bij iedere samenwerking in een B.V. of N.V.

  De trend is om de statuten zo eenvoudig mogelijk (recht-toe-recht-aan) te houden, en een uitgebreide aandeelhoudersovereenkomst te maken. Een aandeelhoudersovereenkomst is niet openbaar en kan door partijen zonder tussenkomst van een notaris gewijzigd worden.

  Belang van een aandeelhoudersovereenkomst

  Er is vrijwel geen samenwerking in een B.V. of N.V. meer denkbaar, zonder dat er een aandeelhoudersovereenkomst is opgesteld. Althans, wij bevelen een aandeelhoudersovereenkomst aan in alle gevallen met meer dan één aandeelhouder. Zo zal een professionele (informele) investeerder een aandeelhoudersovereenkomst verlangen bij zijn toetreding als aandeelhouder, maar ook in start-up situaties en joint-ventures willen verstandige partijen afspraken maken over alle belangrijke onderwerpen.

  De wet en de statuten van een vennootschap regelen met name de interne organisatie. Deze bepalen in beperkte mate ook de onderlinge verhouding tussen de aandeelhouders. Als aanvulling op de wet en statuten kan een aandeelhoudersovereenkomst worden gemaakt. Vaak zijn hierbij ook de vennootschap en bestuurders partij.

  Een aandeelhoudersovereenkomst is een contract waarin vrijwel alles mag worden afgesproken. Omdat iedere samenwerking anders is en iedere partij eigen belangen heeft, bestaat hét model niet en is juridische kennis een voorwaarde.

  Onderwerpen die vaak in een aandeelhoudersovereenkomst worden geregeld zijn:

  • Financiering van het bedrijf
  • Het dividendbeleid
  • Voorwaarden bij het aanbieden van aandelen door een aandeelhouder
  • De waarde van de aandelen
  • Is er recht op een betalingsregeling?
  • Concurrentie- en relatiebeding
  • Geheimhoudingsbeding
  • Doorbreken van een impasse en een geschillenregeling

  Geschillen en procedures

  De afgelopen jaren zien we een sterke toename van het aantal geschillen en procedures tussen aandeelhouders, bestuur en toezichthouders. Oorzaak daarvan is dat er vaak geen afspraken zijn gemaakt of dat er geen goede aandeelhoudersovereenkomst is opgesteld.

  Een rechter oordeelt bij een conflict vrijwel nooit welke aandeelhouder ‘eruit moet’, maar stelt deskundigen aan die dat moeten onderzoeken. Dat leidt tot kostbare procedures die meestal voorkomen hadden kunnen worden als er een goede aandeelhoudersovereenkomst zou zijn opgesteld.

  Hulp nodig?

  Herken je deze problematiek? Neem gerust contact op met een van onze specialisten voor een verkennend gesprek. Wij staan jou graag te woord.