Bedrijfsopvolging

  Wie een bedrijf heeft, zal dit wellicht ooit willen overdoen aan een ander. Maak je de onderneming klaar om over te dragen aan jouw kinderen? Of voor verkoop aan een derde? Het is dan van belang om hierover op tijd na te gaan denken en voorbereidingen te treffen.

  Voorbereiding op een verkoop

  Elke ondernemer mijmert wel eens over een gedroomde verkoop die een onbezorgde oude dag en financiële onafhankelijkheid opleveren.

  Het is in ieder geval van belang om vooraf ‘het huis’ op orde te hebben. Zorg ervoor dat alle administratie, contracten en besluitvorming op orde zijn, ken jouw mogelijke aansprakelijkheden en risico’s. Dat zorgt ervoor dat een potentiële koper in een boekenonderzoek (due diligence) zo min mogelijk problemen signaleert en minder reden heeft om garanties en vrijwaringen in de koopovereenkomst van jou als verkoper te verlangen.

  Overeenkomst

  De (ver)koopovereenkomst is een wezenlijk document om de gemaakte afspraken vast te leggen. Hiervoor is juridische kennis onmisbaar. De gevolgen van een verkoop kunnen nog vele jaren na de overdracht een rol spelen. Denk aan verleende garanties of vrijwaringen waarop achteraf een beroep wordt gedaan door de koper.

  Laat deze overeenkomst altijd opstellen door een ervaren jurist, zoals een advocaat of een notaris, dan voorkom je in veel gevallen langlopende conflicten en gerechtelijke procedures en kosten. Voor de uitvoering van een aandelentransactie moet sowieso een notaris ingeschakeld worden.

  Herstructurering?

  Het proces om te komen tot een verkoop kan veel meer omvatten dan het opstellen van een koopovereenkomst of akte van levering. Het verkoopklaar maken kan betekenen dat er voorafgaand een herstructurering moet plaatsvinden. Mogelijk zijn hier fiscale gevolgen en termijnen aan verbonden.

  Een tijdige samenwerking tussen advocaat, notaris, fiscalist en accountant zorgt voor een zo soepel mogelijk traject. Het kan je achteraf veel onnodige kosten besparen en het geeft rust. Het is ook plezierig als je in dit traject zoveel mogelijk ontzorgd wordt, doordat de regie tot en met de afronding (de closing) door juridische vakspecialisten wordt verzorgd.

  Bedrijfsopvolging binnen de familie

  Een bedrijfsopvolging binnen de familie kent veel aspecten. Aan wie draag ik over? Wanneer draag ik over? Hoeveel draag ik over? Wil ik zeggenschap behouden? Maak ik (optimaal) gebruik van bedrijfsopvolgingsfaciliteiten? Hoe staat het met mijn pensioen? Met welke psychologische aspecten moet ik rekening houden?

  Ook hier geldt: begin tijdig. Denk goed na over de wijze waarop je wenst over te dragen. Ondersteuning door professionals kan het proces vergemakkelijken. Ook kan er fiscaal veel besparing worden gerealiseerd. Je wil toch ook zo min mogelijk belasting afdragen?

  BOF

  De bedrijfsopvolgingsfaciliteiten (BOF) zijn op dit moment zeer aantrekkelijk. Dit zij de fiscale mogelijkheden in de inkomstenbelasting en de successiewet (Schenk- en Erfbelasting). Als je weet dat in 2016 van de waarde van een onderneming € 1.060.298 is vrijgesteld van schenk- en erfbelasting en het meerdere voor 83%, dan kan het aantrekkelijk zijn hiervan gebruik te maken. Uiteraard moet je er dan wel aan toe zijn en moet je rekening houden met jouw pensioen en oude dag.

  Hulp nodig?

  Hekkelman kan jou uitstekend begeleiden bij alle aspecten van de bedrijfsopvolging, waarbij ook de samenwerking met jouw fiscalist en accountant in goede en vertrouwde handen is. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een gesprek. Wij helpen jou graag verder.