Appartementen, splitsing en VvE

  Het appartementsrecht heeft twee gezichten: aan de ene kant mede-eigendom en aan de andere kant exclusief gebruiksrecht. Als je een appartement wilt kopen, wil je weten hoe het precies zit. Waar moet je allemaal op letten?

  Splitsing in appartementsrechten

  Wanneer je een woning wilt kopen in een appartementencomplex, dan geldt er meestal een bijzondere regeling voor de onderlinge eigendomsverhouding van de verschillende eigenaars in het gebouw. Dat gebouw is dan gesplitst in appartementen. In de notariële akte van splitsing is precies vastgelegd van welk gedeelte van het gebouw je een exclusief gebruiksrecht krijgt. Je hebt namelijk het exclusieve gebruiksrecht van joúw woning. Jouw buurman heeft het exclusieve gebruiksrecht van zíjn woning. Samen mag je gebruik maken van de gemeenschappelijk gedeelten van het gebouw. Daarnaast is in de notariële akte van splitsing vastgelegd voor welk aandeel je mede-eigenaar wordt van het gehele gebouw waarvan jouw appartement deel uitmaakt. Dat aandeel bepaalt de hoogte van jouw verplichte bijdrage aan de gemeenschappelijke kosten voor jouw appartementencomplex. Denk aan de kosten van de lift, het schoonhouden van de gemeenschappelijke ruimten, de gezamenlijke opstalverzekering, enzovoorts.

  Vereniging van Eigenaars

  Zolang je eigenaar bent van een appartement, ben je ook lid van de Vereniging van Eigenaars (de VvE). In de vergadering van de VvE bespreek je samen met de andere eigenaars in het complex jouw gezamenlijke belangen. De algemene ledenvergadering stelt de maandelijkse servicekosten vast waarmee de gezamenlijke kosten worden betaald en hoe hoog de reserveringen moeten zijn voor de uitgaven aan bijvoorbeeld het dak of voor het schilderwerk.

  Vóórdat je een appartementsrecht koopt…

  …moet je de akte van splitsing in appartementen goed bestuderen. Daarin staat hoe jouw verhouding met de andere eigenaren is, hoe de bijdrageplicht aan de servicekosten wordt vastgesteld, wat de gemeenschappelijke onderdelen van het gebouw zijn, hoeveel stemmen je in de vergadering hebt, enzovoorts.

  Vragen?

  Wanneer je bij het beoordelen van de inhoud van de akte van splitsing in appartementen vragen hebt, kun je terecht bij onze notarissen die hierin gespecialiseerd zijn. Aarzel niet om bij hen aan te kloppen voor een vrijblijvend gesprek.