Hypotheek

  Een hypotheek is een recht tot zekerheid voor de terugbetaling van een geldlening. Een hypotheek wordt bij de bank aangegaan voor bijvoorbeeld de aankoop van een huis of de financiering van een bedrijf. Dat recht bedingt de financier, meestal een bank. Een hypotheek geeft de financier het recht om jouw woning te verkopen wanneer je langdurig niet aan jouw verplichtingen voldoet. Met een hypotheek geef je jouw huis dus in onderpand aan de bank. Je blijft wel de eigenaar van het huis.

  Wie heeft nu een hypotheek bij wie?

  Als je geld leent bij een bank, kan de bank bij jou het recht van hypotheek bedingen. Je bent de geldnemer en de hypotheekgever. De bank is de geldgever en de hypotheeknemer. Dus: je hebt geen hypotheek bij de bank, de bank heeft een hypotheek bij jou. Je kunt een hypotheek niet aflossen, je lost de geldlening af. Een hypotheek kost niets, het is de geldlening waarover je rente betaalt.

  Waar moet je op letten bij een hypotheek?

  Het zijn vooral de voorwaarden van de geldlening waar je scherp op moet letten:

  • Hoe hoog is het bedrag van de lening?
  • Hoe hoog is de rente?
  • Wat zijn mijn aflossingsverplichtingen?
  • Hoe lang staat de rente vast (de rentevast-periode)?
  • In hoeverre mag ik (jaarlijks) vervroegd aflossen?

  Met de antwoorden op deze vragen kun je de voorwaarden van een hypothecaire geldlening van verschillende banken met elkaar vergelijken.

  Op zoek naar specialistische kennis?

  Een hypotheek vraagt om specialistische kennis. Kennis die onze vastgoedspecialisten in huis hebben. Aarzel niet om bij ons aan te kloppen voor een vrijblijvend verkennend gesprek.