Erfenis verdelen

Wanneer iemand in je naaste omgeving komt te overlijden, moeten er vaak veel zaken geregeld worden. Wij ontnemen graag de (juridische) zorgen en begeleiden jou in dit proces. Neem daarom vooral contact op met een van onze specialisten. Zij denken graag met jullie mee.

Veelgestelde vragen over het verdelen van de erfenis

  • Je kunt tijdens leven schenkingen doen waardoor je vermogen vermindert en er uiteindelijk minder via jouw nalatenschap vererft. Hiermee kun je uiteindelijk erfbelasting besparen. Let wel op dat schenkingen die binnen 180 dagen voor overlijden zijn gedaan worden meegenomen bij de erfbelasting. Ook kan het maken van een goed testament helpen bij de besparing van erfbelasting.

  • Een verklaring van erfrecht is nodig om de woning of bankrekeningen die in de nalatenschap zitten op naam van de erfgenaam/erfgenamen te kunnen zetten. Heb je een verklaring van erfrecht nodig? Neem dan contact op met een van onze gespecialiseerde notarissen.

  • Zuiver aanvaarden van een erfenis betekent dat je de nalatenschap volledig aanvaardt. Als blijkt dat de nalatenschap negatief is, dan moet je met je eigen vermogen de overgebleven schulden betalen.

  • Beneficiair aanvaarden betekent dat je de nalatenschap aanvaardt maar niet aansprakelijk bent met je eigen vermogen als de nalatenschap negatief is (er meer schulden zijn dan bezittingen). Je zult de nalatenschap dan wel via een bepaalde wijze moeten afwikkelen (‘de wettelijke vereffening’).

  • Een verklaring van erfrecht geeft onder andere aan wie de erfgenamen zijn, wie tot executeur is benoemd en of er een testament was opgesteld. Een verklaring van executele geeft enkel aan wie tot executeur is benoemd in het laatste testament van de overledene.

Staat je vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Interesse in een van onze andere expertises?

  • Familierecht

    Bij Hekkelman werken gespecialiseerde advocaten en notarissen op het gebied van het familie- en erfrecht nauw met elkaar samen. Met hun praktische en oplossingsgerichte benadering, en hun juridische en fiscale kennis, geven zij antwoord op jouw juridische vragen op het gebied van het familierecht.
  • Ruzie over de erfenis

    Wat is de rol van de erfrecht advocaat bij ruzie over de erfenis? Onze ervaring is dat de afhandeling van een erfenis steeds vaker leidt tot ruzies en conflicten in families, vooral als de onderlinge familieverhoudingen al niet optimaal zijn. Onze advocaten helpen jou bij alle kwesties die bij een erfenis kunnen spelen.
  • Estateplanning

    Als je jouw vermogen met zorg hebt opgebouwd, wil je het ook met beleid overdragen aan de volgende generatie. Door middel van estateplanning zorg je ervoor dat nabestaanden goed achterblijven op het moment dat je overlijdt. Onze estate planners helpen je met de financiële afwikkeling én zorgen ervoor dat het meeste uit jouw vermogen wordt gehaald  suggestie bij leven en overlijden op het gebied van schenkingen en de erfenis. Met Estateplanning heb jij je zaken voor later goed op orde.
  • Schenkingen & giften

    Als je graag wil schenken, dan zijn er verschillende manieren om dat te doen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te schenken tijdens leven (schenken ‘met de warme hand’), schenken als hulp bij studie van de (klein)kinderen of als ze een woning kopen, de start van een onderneming, om erfbelasting te besparen of om een lagere ‘eigen bijdrage’ te betalen als je zorg nodig hebt. Goed voorbereid schenken houdt het vermogen in de familie. Onze notarissen denken graag mee naar de oplossing die bij jouw past.
  • Testament

    Wie een testament laat maken, neemt het heft in eigen hand en bepaalt zelf wie de erfgenamen zijn. Voor iemand die overlijdt zonder een testament, regelt de wet wie de erfgenamen zijn. Het erfrecht houdt geen rekening met de persoonlijke situatie en omstandigheden. Wij adviseren je graag bij het maken van een testament en bespreken de juridische en fiscale mogelijkheden met jou.
  • Levenstestament & volmacht

    Wie regelt jouw zaken als je niet in staat bent – bijvoorbeeld door een geestelijke of lichamelijke ziekte – om je eigen wil te bepalen? Je kunt hiervoor een eigen regeling treffen in een levenstestament  (‘volmacht verlenen’). Advies van onze notarissen: start hier tijdig mee. Dat voorkomt namelijk dat de kantonrechter een bewindvoerder moet benoemen.

Duidelijk Hekkelman.