Alimentatie ontvangen

Kinderalimentatie en partneralimentatie zijn belangrijke onderwerpen bij een scheiding. De berekening kan ingewikkeld zijn en de uitkomst heeft vaak langdurige gevolgen. Laat je daarom goed adviseren. De familierechtadvocaten van Hekkelman hebben veel ervaring met alimentatieberekeningen en staan zowel de alimentatiegerechtigde (de ontvanger) als de alimentatieplichtige (de betaler) bij.

Veelgestelde vragen over het betalen en ontvangen van alimentatie

 • De hoogte van kinderalimentatie hangt af van de kosten van de kinderen en de draagkracht van de ouders. Beide ouders moeten naar rato van hun draagkracht bijdragen in de kosten van de kinderen. Om de draagkracht van elke ouder te berekenen is een formule ontwikkeld. Dit is dus geen maatwerk. De formule is niet zonder meer geschikt voor ingewikkelde situaties (bijvoorbeeld een zelfstandig ondernemer) en samengestelde gezinnen.

 • Je kunt aanspraak maken op partneralimentatie als:

  • je gehuwd bent geweest of een geregistreerd partnerschap hebt gehad,
  • je na de scheiding niet of onvoldoende eigen inkomsten hebt om in je eigen behoefte te voorzien, en
  • ook redelijkerwijs niet in staat bent voldoende inkomen te verdienen.
 • Een vastgestelde alimentatie hoeft niet voor altijd te gelden. Een wijziging van omstandigheden kan invloed hebben op de kinder- en partneralimentatie. Soms loont het om een herberekening van de huidige alimentatie te laten maken.

 • Allereerst wordt bepaald wat de alimentatiegerechtigde nodig heeft (behoefte). Daarbij speelt ook de welstand tijdens de laatste jaren van het huwelijk een rol. Er is een formule om de behoefte te berekenen. Het inkomen dat een alimentatiegerechtigde verdient of kan verdienen, komt in mindering op het berekende bedrag aan behoefte. Als er dan toch nog een tekort is, dan kan dat tekort via partneralimentatie worden aangevuld door de alimentatieplichtige, voor zover diegene voldoende draagkracht heeft.

 • Als je ex weigert om de alimentatie te betalen kun je zelf een deurwaarder inschakelen. Voorwaarde is dat de partneralimentatie bij rechterlijke uitspraak is vastgesteld. Daaraan zijn echter wel kosten verbonden. Je kunt ook het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) inschakelen. Dit kost je niets; de kosten worden door het LBIO verhaald op je ex-partner.

Staat je vraag er niet bij? Neem contact op.

Interesse in een van onze andere expertises?

 • Familierecht

  Bij Hekkelman werken gespecialiseerde advocaten en notarissen op het gebied van het familie- en erfrecht nauw met elkaar samen. Met hun praktische en oplossingsgerichte benadering, en hun juridische en fiscale kennis, geven zij antwoord op jouw juridische vragen op het gebied van het familierecht.
 • Samenwonen

  Een grote stap: samenwonen. Voor ongehuwde partners is een samenlevingsovereenkomst een must. Wij helpen jou graag bij het opstellen van jouw samenlevingsovereenkomst. Wat kun je er allemaal in regelen? Zorg ervoor dat jij je goed laat informeren door een van onze specialisten.
 • Scheiden

  Een scheiding is een ingewikkeld proces waarbij veel geregeld moet worden. In een emotioneel lastige periode moeten belangrijke beslissingen genomen worden. Denk aan regelingen voor de kinderen, alimentatie, financiën, pensioenaanspraken, de waardering van de onderneming. De keuzes hangen nauw met elkaar samen en kunnen grote juridische, financiële en fiscale gevolgen hebben.  Een deskundige en zorgvuldige begeleiding bij die keuzes is dan ook erg belangrijk.
 • Scheiden en kinderen

  Als er kinderen in het spel zijn bij een scheiding is het belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt. Een ouderschapsplan is een overeenkomst tussen ouders waarin zij afspraken maken over de kinderen. Wanneer ouders gaan scheiden, is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dit geldt zowel bij het verbreken van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, als wanneer samenwonende ouders uit elkaar gaan.
 • Testament

  Wie een testament laat maken, neemt het heft in eigen hand en bepaalt zelf wie de erfgenamen zijn. Voor iemand die overlijdt zonder een testament, regelt de wet wie de erfgenamen zijn. Het erfrecht houdt geen rekening met de persoonlijke situatie en omstandigheden. Wij adviseren je graag bij het maken van een testament en bespreken de juridische en fiscale mogelijkheden met jou.
 • Trouwen & geregistreerd partnerschap

  Een relatie, samenwonen en daarna: trouwen? Wat verandert er nu eigenlijk door het ja-woord? De wet regelt de gevolgen van een huwelijk, maar is dit ook jouw bedoeling? Wat zijn huwelijkse voorwaarden? En wat is een geregistreerd partnerschap? Raadpleeg onze notarissen in Nijmegen en Arnhem voor een antwoord op deze en vergelijkbare vragen.

Duidelijk Hekkelman.