Samenwonen

Een grote stap: samenwonen. Voor ongehuwde partners is een samenlevingsovereenkomst een must. Wij helpen jou graag bij het opstellen van jouw samenlevingsovereenkomst. Wat kun je er allemaal in regelen? Zorg ervoor dat jij je goed laat informeren door een van onze specialisten.

Veelgestelde vragen als je gaat samenwonen

  • Een nabestaandenpensioen is een uitkering die je partner krijgt als je komt te overlijden. Hiervoor moet je een samenlevingsovereenkomst hebben en je partner aanmelden bij je pensioenfonds.

  • Een samenlevingsovereenkomst is een overeenkomst tussen jou en jouw partner waarin je bepaalde afspraken maakt. Bijvoorbeeld hoe de kosten van de huishouding worden verdeeld. Graag bespreken wij¬†jouw situatie en wensen met jou. Na een uitleg over de mogelijkheden kunnen wij zorgen voor een overeenkomst die precies is afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

  • Een samenlevingsovereenkomst is een overeenkomst tussen jou en jouw partner. Hierin kun je onderling afspraken maken. Een geregistreerd partnerschap is bijna hetzelfde als een huwelijk. Je zit bij een geregistreerd partnerschap daarom ook automatisch vast aan een aantal wettelijke regels.

  • Als je samen kinderen hebt en ongehuwd samenwoont is het verstandig om een samenlevingsovereenkomst met aanvullend testamenten te maken. Verder moet de vader het kind erkennen en gezag aanvragen. Dat kun je doen bij de gemeente.

  • Nee, door het aangaan van een samenlevingsovereenkomst word je niet automatisch elkaars erfgenamen. Hiervoor moet je een testament opstellen. Wil je meer weten over testamenten of het opstellen daarvan? Neem dan gerust contact op met onze notarissen.

  • Ja, door het aangaan van een samenlevingsovereenkomst zijn jij en jouw partner fiscaal partners geworden. Hiervoor kun je meer lezen op de website van de Belastingdienst.

Staat je vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Duidelijk Hekkelman.