Samenwonen

Een grote stap: samenwonen. Voor ongehuwde partners is een samenlevingsovereenkomst een must. Wij helpen jou graag bij het opstellen van jouw samenlevingsovereenkomst. Wat kun je er allemaal in regelen? Zorg ervoor dat jij je goed laat informeren door een van onze specialisten.

Veelgestelde vragen als je gaat samenwonen

 • Een nabestaandenpensioen is een uitkering die je partner krijgt als je komt te overlijden. Hiervoor moet je een samenlevingsovereenkomst hebben en je partner aanmelden bij je pensioenfonds.

 • Een samenlevingsovereenkomst is een overeenkomst tussen jou en jouw partner waarin je bepaalde afspraken maakt. Bijvoorbeeld hoe de kosten van de huishouding worden verdeeld. Graag bespreken wij jouw situatie en wensen met jou. Na een uitleg over de mogelijkheden kunnen wij zorgen voor een overeenkomst die precies is afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

 • Een samenlevingsovereenkomst is een overeenkomst tussen jou en jouw partner. Hierin kun je onderling afspraken maken. Een geregistreerd partnerschap is bijna hetzelfde als een huwelijk. Je zit bij een geregistreerd partnerschap daarom ook automatisch vast aan een aantal wettelijke regels.

 • Als je samen kinderen hebt en ongehuwd samenwoont is het verstandig om een samenlevingsovereenkomst met aanvullend testamenten te maken. Verder moet de vader het kind erkennen en gezag aanvragen. Dat kun je doen bij de gemeente.

 • Nee, door het aangaan van een samenlevingsovereenkomst word je niet automatisch elkaars erfgenamen. Hiervoor moet je een testament opstellen. Wil je meer weten over testamenten of het opstellen daarvan? Neem dan gerust contact op met onze notarissen.

 • Ja, door het aangaan van een samenlevingsovereenkomst zijn jij en jouw partner fiscaal partners geworden. Hiervoor kun je meer lezen op de website van de Belastingdienst.

Staat je vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Interesse in een van onze andere expertises?

 • Familierecht

  Bij Hekkelman werken gespecialiseerde advocaten en notarissen op het gebied van het familie- en erfrecht nauw met elkaar samen. Met hun praktische en oplossingsgerichte benadering, en hun juridische en fiscale kennis, geven zij antwoord op jouw juridische vragen op het gebied van het familierecht.
 • Testament

  Wie een testament laat maken, neemt het heft in eigen hand en bepaalt zelf wie de erfgenamen zijn. Voor iemand die overlijdt zonder een testament, regelt de wet wie de erfgenamen zijn. Het erfrecht houdt geen rekening met de persoonlijke situatie en omstandigheden. Wij adviseren je graag bij het maken van een testament en bespreken de juridische en fiscale mogelijkheden met jou.
 • Trouwen & geregistreerd partnerschap

  Een relatie, samenwonen en daarna: trouwen? Wat verandert er nu eigenlijk door het ja-woord? De wet regelt de gevolgen van een huwelijk, maar is dit ook jouw bedoeling? Wat zijn huwelijkse voorwaarden? En wat is een geregistreerd partnerschap? Raadpleeg onze notarissen in Nijmegen en Arnhem voor een antwoord op deze en vergelijkbare vragen.
 • Scheiden

  Een scheiding is een ingewikkeld proces waarbij veel geregeld moet worden. In een emotioneel lastige periode moeten belangrijke beslissingen genomen worden. Denk aan regelingen voor de kinderen, alimentatie, financiën, pensioenaanspraken, de waardering van de onderneming. De keuzes hangen nauw met elkaar samen en kunnen grote juridische, financiële en fiscale gevolgen hebben.  Een deskundige en zorgvuldige begeleiding bij die keuzes is dan ook erg belangrijk.
 • Erfenis verdelen

  Wanneer iemand in je naaste omgeving komt te overlijden, moeten er vaak veel zaken geregeld worden. Wij ontnemen graag de (juridische) zorgen en begeleiden jou in dit proces. Neem daarom vooral contact op met één van onze specialisten. Zij denken graag met jullie mee.

Duidelijk Hekkelman.