IT- contracten
Onze specialisatie
De advocaten van Hekkelman zijn gespecialiseerd in het opstellen, beoordelen en uitonderhandelen van alle soorten IT-contracten
Onze specialisten helpen leveranciers én afnemers bij het beoordelen van contracten die zij ter ondertekening voorgelegd krijgen. Ook stellen zij IT-contracten op. Als partijen er niet direct uitkomen, begeleiden onze specialisten ook het onderhandelingstraject. Wij denken graag met je mee.
Er zijn verschillende IT-contracten, allemaal met een andere inhoud. Een aantal voorbeelden:
- SaaS-contracten. Software kan “on premise” draaien, of toegankelijk worden gemaakt via het internet (“Software as a Service”). In het laatste geval draait de software in de “cloud”. In een SaaS-contract worden afspraken gemaakt over deze dienstverlening, waarbij de verplichtingen van de leverancier wezenlijk anders zijn dan wanneer deze software on premise levert.
- Ontwikkelovereenkomst. Soms heeft een afnemer behoefte aan maatwerk, bijvoorbeeld omdat benodigde software nog niet in de markt verkrijgbaar is of omdat het standaardpakket niet alle gewenste functionaliteiten bevat. In zulke gevallen wordt de leverancier de opdracht gegeven om software voor de afnemer te ontwikkelen. In ontwikkelovereenkomsten wordt onder meer afgesproken bij wie van de partijen het auteursrecht op de (broncode van) de software komt te liggen.
- De service level agreement (ook wel “SLA” genoemd). In de SLA wordt vastgelegd wat de afnemer van de leverancier kan verwachten als het om support en onderhoud gaat. Hoe snel wordt een incident opgevolgd? Op welk onderhoud kan de afnemer rekenen? En wat mag de afnemer verwachten als het gaat om de beschikbaarheid van de software.
- Koopovereenkomst. Als er hardware wordt verkocht, wordt een koopovereenkomst gesloten. In zo’n overeenkomst kunnen specifieke afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld over de garantie.
- Licentiecontracten. In dit contract worden afspraken gemaakt over het gebruik van jouw of andermans software.
- Escrow contracten. Leveranciers kunnen ervoor kiezen de broncode van hun SaaS-oplossing in een virtuele kluis te plaatsen, waar hun afnemers, onder vooraf overeengekomen voorwaarden, bij kunnen als de onderneming van de leverancier bijvoorbeeld failliet gaat. Zo wordt de continuïteit en beschikbaarheid van de dienst (toegang tot software in de cloud) gewaarborgd, wat de afnemer zekerheid biedt.
- Algemene voorwaarden IT/ICT. Dergelijke sets algemene voorwaarden zijn volledig toegespitst op de opdracht die gegeven wordt (ontwikkelen maatwerk, leveren SaaS-dienst etc.) of het product dat verkocht wordt (hardware). Wij raden altijd aan om algemene IT-leveringsvoorwaarden of algemene IT-inkoopvoorwaarden te gebruiken, omdat deze specifieke regelingen bevatten die standaard inkoop- of verkoopvoorwaarden niet bevatten. Denk bijvoorbeeld aan (het recht op) updates en upgrades, beveiliging en acceptatie in zijn opgenomen.
- Distributie- en agentuurovereenkomsten. Een leverancier kan een distributeur of agent aanwijzen om zijn software en/of hardware op de markt aan te bieden. Daarmee kan de leverancier zijn afzetmarkt in potentie vergroten.
Veelgestelde vragen over opstellen en onderhandelen van IT- contracten
De advocaten van Hekkelman kunnen je helpen met het opstellen van een overdracht voor de auteursrechten waarmee de overdracht van het intellectueel eigendom (vaak auteursrechten op de broncode) kan worden bewerkstelligd.
Daarover kunnen wij je adviseren. Daarbij is bijvoorbeeld van belang of je een vaste opleveringsdatum (fatale termijn) overeen bent gekomen.
Ja, bij het opstellen van een SLA brengen we in kaart wat jij jouw klant op het gebied van beschikbaarheid, onderhoud en service kunt bieden. Daarbij controleren we ook dat je geen toezeggingen doet die niet waar gemaakt kunnen worden of die tot onnodige risico’s leiden.