Blogreeks ‘De belangrijkste ontwikkelingen en aandachtspunten bij de beoordeling van arbeidsrelaties’

De afgelopen jaren bestond er veel discussie en onrust over de kwalificatie van arbeidsrelaties. Dit werd mede veroorzaakt door de toename de (schijn)zelfstandigen en pogingen om meer duidelijkheid te scheppen over de kwalificatie van arbeidsverhoudingen.
Met de opheffing van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025 én het wetsvoorstel ‘Verduidelijking beoordeling arbeidsverhouding en rechtsvermoeden’, wordt het voor organisaties nog belangrijker om zorgvuldig in kaart te brengen welke arbeidsrelaties binnen de organisatie bestaan en of deze juridisch correct zijn vormgegeven. Op die manier kunnen risico’s op naheffingen, boetes en overige civielrechtelijke gevolgen worden beperkt.
In deze blogreeks bespreken Esmee van den Bosch en Bibi van der Stelt de belangrijkste ontwikkelingen en aandachtspunten in het kader van de beoordeling van arbeidsrelaties:
- De schijnzelfstandigen (opnieuw) op de radar: neem je arbeidsrelatie onder de loep
Hoe moet de arbeidsverhouding worden beoordeeld? En hoe voorkom je dat de organisatie te maken krijgt met schijnzelfstandigheid? - Handhaving: Opheffing van het Handhavingsmoratorium
Wat betekent het einde van het handhavingsmoratorium in de praktijk? Welke gevolgen heeft dit voor de naleving van de Wet DBA en hoe gaat de Belastingdienst te werk? - Fiscale toets en handhaving
Hoe gaat de Belastingdienst controleren of arbeidsrelaties juist zijn ingedeeld? En welke invloed heeft dit op jouw fiscale positie? - De voorgestelde wetswijziging: Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsverhouding en Rechtsvermoeden (VBAR)
Wat houdt het wetsvoorstel in en welke impact heeft dit op de beoordeling van arbeidsrelaties? - Hoge Raad: ondernemerschap van werkenden belangrijk bij kwalificatie van een arbeidsovereenkomst
Wat is de rol van het gezichtspunt (externe) ‘ondernemerschap’ bij de kwalificatie van een arbeidsovereenkomst?
Met deze blogreeks bieden wij praktische inzichten en handvatten om de arbeidsrelaties binnen jouw organisatie juridisch goed in te richten.
Vragen over jouw arbeidsrelaties? Neem gerust contact met ons op.
Stel je vragen aan onze specialisten
“Neem contact met mij op en ontvang antwoord op jouw vragen. Ik ben bereikbaar per mail of telefoon.”