Blogreeks ‘Overlast bij verhuur van woonruimte’

Overlast woonruimte

Wij ontvangen vaak vragen van verhuurders van woningen en standplaatsen over overlast. Een verhuurder kan overlast ondervinden van een huurder zelf, maar bijvoorbeeld ook van zijn of haar dieren. Daarnaast kan de verhuurder geconfronteerd worden met een huurder die overlast veroorzaakt waar andere huurders onder lijden. In dergelijke gevallen wil de verhuurder tegen de overlast optreden en is daartoe soms ook gehouden.

Overlast kan veel verschillende vormen aannemen. Overlast kan hinderlijk zijn, maar ook een bizarre of zelfs een gevaarlijke situatie opleveren. Het kan behoorlijk uit de hand lopen, wat verhuurders in sommige gevallen zelfs brengt tot een gerechtelijke procedure.

De blogreeks

De komende periode zullen wij blogs plaatsen waarin steeds een andere overlastsituatie aan bod komt in een uitspraak van de rechter.

Aan de hand van de verschillende overlastsituaties laten wij zien hoe de rechter met overlast omgaat. Waarom gaat de rechter in de ene situatie wél tot ontbinding over, en kiest hij er in de andere situatie voor om de huurder een laatste kans te geven door bijvoorbeeld een gedragsaanwijzing op te leggen?

Aandachtspunten voor de verhuurder

Omdat een verhuurder van woonruimte niet zonder een bezoek aan de rechter een huurovereenkomst kan ontbinden, staan wij in deze blogreeks stil bij de vraag wanneer de rechter dat doet.

Wanneer is de overlast ernstig genoeg? Verwacht de rechter dat een verhuurder eerst zelf probeert de overlast te beëindigen?

De beantwoording van die vragen verschilt van geval tot geval. In deze blogreeks geven wij aan de hand van rechtspraak een indruk van wat de rechter van belang acht en wat niet.

Dit artikel is geschreven door Marieke Thijssen en Julia Hermsen.

Vragen?

Ben je verhuurder en heb je vragen over dit onderwerp? Zit je in een dergelijke situatie en weet je niet welke stappen ondernomen kunnen worden? Neem dan contact op met Marieke Thijssen. Voor overige vragen met betrekking tot het huurrecht kun je uiteraard ook bij ons terecht.

Op de hoogte blijven?

Wil je deze blogs standaard ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief Vastgoedzaken om op de hoogte gehouden te worden.

Blogreeks ‘Overlast bij verhuur van woonruimte’

In de blogreeks ‘Overlast bij verhuur van woonruimte’ komen de volgende onderwerpen aan bod: