• Home |
  • Kennis |
  • De executeur: soorten, taken, valkuilen en de rol van de erfrechtadvocaat

De executeur: soorten, taken, valkuilen en de rol van de erfrechtadvocaat

Erfrecht advocaat Bob Theunissen

Als een overledene iemand in zijn testament heeft aangewezen als executeur, voelt diegene zich vaak vereerd en geroepen om deze taak te vervullen. De meeste mensen hebben wel een algemeen idee wat de functie van een executeur inhoudt en aanvaarden deze verantwoordelijkheid vaak zonder twijfel. Maar in de praktijk blijken de taken van een executeur soms ingewikkelder dan in eerste instantie gedacht.

Het is geen alledaagse taak om bijvoorbeeld een boedelbeschrijving op te stellen, schulden te voldoen en erfgenamen op een heldere wijze te informeren over de afwikkeling. De executeur moet deze taken nauwkeurig en naar behoren uitvoeren, terwijl die tegelijkertijd het vertrouwen van de erfgenamen moet waarborgen. Soms schiet dit vertrouwen tekort en leidt dit tot discussies tussen de executeur en de erfgenamen.

Voor erfrechtadvocaat Bob Theunissen een goede reden om eens stil te staan bij de executeur. Waarom zou je een executeur in je testament opnemen? Welke soorten executeurs bestaan er? Welk takenpakket hoort daarbij en mag je als executeur ook de erfenis verdelen? Wat zijn de meest voorkomende valkuilen voor de executeur? En waar kan een erfrechtadvocaat je als executeur of erfgenaam in bijstaan? In deze aflevering geeft Bob een uitgebreid antwoord op deze vragen.

We wensen je veel luisterplezier.