Erft mijn ex nog?

Erft

Op het moment dat je de knoop doorhakt om een relatie beëindigen, komt er ontzettend veel op je af. Veel mensen vergeten daardoor vaak de erfrechtelijke gevolgen. Erft je ex nog?  Het is immers niet iets waar je meteen aan denkt of wil denken. Toch is het in veel gevallen aan te raden om na een echtscheiding een testament te maken. In deze blog geeft Lisan Viveen antwoord op de vaag: waarom?

Zorg dat je de echtgenoot of partner onterft

Was je getrouwd of geregistreerd als partner? Dan is het slim om de echtgenoot/partner expliciet te onterven in je testament. In de wet staat namelijk dat je formeel nog getrouwd bent als de echtscheidingsbeschikking van de rechtbank nog niet is ingeschreven in de openbare registers. Overlijd je voordat de beschikking is ingeschreven? Dan erft je ex-partner alsnog.

Je partner kan indirect alsnog erven

Op het moment dat je ex-partner niet meer erft, erven je naaste bloedverwanten. Als er kinderen zijn, dan erven die jouw vermogen. Als het kind komt te overlijden, zonder achterlating van afstammelingen of een echtgenoot of zelf een testament te hebben gemaakt dan erven de nog in leven zijnde ouders, broer(s) en zus(sen). Dit betekent dat je ex-partner alsnog een gedeelte van het vermogen kan erven. Dit kan worden opgelost door een tweetrapsmaking in het testament.

Bij minderjarige kinderen is een testament nog belangrijker.

Heb je nog minderjarige kinderen? Dan zijn er nog meer redenen om een testament te maken.

De ex-partner heeft het bewind over de nalatenschap

Als de minderjarige kinderen erfgenaam zijn, voert jouw ex-partner het bewind over de nalatenschap van jouw minderjarige kinderen. Dit betekent dat je ex-partner mag bepalen wat er met de nalatenschap gebeurt. Dit is vaak niet wenselijk. Dit kan worden opgelost door in het testament een andere bewindvoerder te benoemen.

De ex-partner heeft recht op ouderlijk vruchtgenot

Ouderlijk vruchtgenot betekent dat de ouder recht heeft op de opbrengsten van het vermogen van een minderjarig kind. Een goed voorbeeld hiervan is de rente over de spaarrekening. Door dit ouderlijk vruchtgenot in het testament uit te sluiten, heeft je ex-partner hier geen recht op.

De ex-partner wikkelt je nalatenschap af

De erfgenamen wikkelen de nalatenschap af als er geen testament is of er niets bij testament is bepaald. Op het moment dat je kinderen nog minderjarig zijn, zal de ouder dit namens hen doen. Dit betekent dat je ex-partner dan alsnog de nalatenschap afwikkelt. Dit kan worden voorkomen door het benoemen van een executeur.

Stel je vragen aan onze specialisten

“Neem contact met mij op en ontvang antwoord op jouw vragen. Ik ben bereikbaar per mail of telefoon.”
Lisan Viveen