De Europese verklaring van erfrecht

Europese verklaring van erfrecht

Door de steeds vager wordende landsgrenzen komt het steeds vaker voor dat aan een nalatenschap internationale aspecten kleven. Ben jij bijvoorbeeld erfgenaam van iemand die:

  • is geëmigreerd naar het buitenland?;
  • in Nederland woonde, maar een andere nationaliteit had?
  • een vakantiehuisje in het buitenland had?

Kun je op 1 van deze vragen ‘ja’ antwoorden, dan heb je waarschijnlijk een Europese Verklaring van Erfrecht nodig.

In deze blog lees je wat een Europese Verklaring van Erfrecht is, waarom je er eentje nodig hebt en wat er allemaal bij een Europese Verklaring van Erfrecht komt kijken.

Waarom heb je een Europese Verklaring van Erfrecht nodig?

Ben je erfgenaam of executeur in een nalatenschap met internationale aspecten?  Dan moet je rekening houden met de regels en procedures in Nederland en met die in een ander land.

Verklaring van erfrecht in Nederland

In Nederland kun je veel zaken met een verklaring van erfrecht regelen. Zo kun je daarmee zorgen dat je weer toegang krijgt tot een bankrekening en kun je zorgen dat een woning op naam van de erfgenamen komt. In het buitenland kun je dit niet altijd regelen met een Nederlandse verklaring van erfrecht, omdat ze daar andere regels hebben.

Binnen Europa hebben ze hier een oplossing voor bedacht: de Europese Verklaring van Erfrecht.

Wat staat er in een Europese Verklaring van Erfrecht?

In deze verklaring zijn de verschillende regels van de deelnemende landen samengevoegd. Op die manier werkt de Europese Verklaring van Erfrecht in al deze landen. In deze verklaring staat opgenomen wie de erfgenamen zijn, aan wie bepaalde goederen worden nagelaten, wie bevoegd is de nalatenschap af te wikkelen en wat de precieze bevoegdheden van deze persoon zijn. Met deze informatie weet een buitenlandse instantie zeker dat ze met een bevoegd persoon handelen.

Wie mag een Europese Verklaring van Erfrecht aanvragen?

Alleen een erfgenaam, executeur of beheerder van de nalatenschap kan een Europese verklaring van erfrecht opvragen. Een legataris kan dit niet.

Let op: Je kunt alleen een Europese Verklaring van Erfrecht opvragen als de overledene op of na 17 augustus 2015 is overleden.

Wanneer kun je in Nederland een Europese Verklaring van Erfrecht opvragen?

In Nederland is de notaris bevoegd een Europese Verklaring van Erfrecht op te maken. Voordat de notaris hiermee aan de slag kan moet deze eerst zeker weten dat Nederlands recht van toepassing is op de nalatenschap.

Om te betalen of Nederlands recht van toepassing is, kun je kijken of er een rechtskeuze is gemaakt. Met het volgende schema kun je kijken of Nederlands van toepassing geldt op de nalatenschap:

Heeft de overledene een rechtskeuze gemaakt in een testament:

Ja: dan is Nederlands recht van toepassing als de overledene ook de Nederlandse nationaliteit had of op het moment van overlijden Nederland als zijn gewone verblijfplaats had.

Nee:  dan is Nederlands recht van toepassing als de overledene op het moment van overlijden zijn gewone verblijfplaats in Nederland had. Hierbij wordt gekeken met welk land de overledene de meest nauwe banden had.

Twijfel je of Nederlands recht van toepassing is? Dan kan de notaris dit ook altijdvoor je uitzoeken.

Is Nederlands recht niet van toepassing? Dan mag de notaris in Nederland niet zomaar een Europese Verklaring van Erfrecht afgeven. De notaris kan dan aangeven bij welke instantie je je het beste kan melden in het andere land.

Wat doet de notaris bij het afgeven van een Europese Verklaring van Erfrecht?

Is Nederlands recht van toepassing, dan kan de Nederlandse notaris je dus verder helpen. De notaris zal dan onderzoek doen wie de erfgenamen zijn en wie bevoegd is om de praktische zaken van de nalatenschap te regelen (dit noem je simpel gezegd een executeur). Zodra dit duidelijk is, kan de notaris een Europese Verklaring van Erfrecht maken. De notaris verricht deze werkzaamheden voor jou.

Zodra de verklaring van erfrecht is getekend, krijgt de aanvrager een afschrift.

Wat kun je doen met een Europese Verklaring van Erfrecht

Zodra je een Europese Verklaring van Erfrecht hebt, kun je de nalatenschap afwikkelen in het buitenland. Zo kun je toegang krijgen tot buitenlandse bankrekeningen of kun je een huis in het buitenland verkopen of op jouw naam zetten. Het is wel belangrijk dat een afschrift van een Europese Verklaring van Erfrecht maar 6 maanden geldig is. Het is dus belangrijk dat je snel langs alle instanties gaat.

Conclusie

Met een Europese verklaring van erfrecht maak je de afwikkeling van een internationale nalatenschap een stuk makkelijker. Deze verklaring is de sleutel waarmee je de nalatenschap ook in het buitenland goed kan afwikkelen. Heb je een Europese verklaring van erfrecht nodig? Neem dan ook vooral contact met mij of met één van mijn collega’s op. Wij helpen je graag. 

Stel je vragen aan onze specialisten

“Neem contact met mij op en ontvang antwoord op jouw vragen. Ik ben bereikbaar per mail of telefoon.”
Lisan Viveen