Haviltex in het betaalde voetbal: de uitleg van een transferovereenkomst
Bij de uitleg van een schriftelijke overeenkomst moet niet alleen worden gekeken naar de letterlijke tekst. Het komt ook aan op de zin die partijen in de gegeven omstandigheden redelijkerwijs aan de contractuele bepalingen mochten toekennen en op hetgeen partijen van elkaar mochten verwachten. Deze zogenaamde “Haviltex-maatstaf” geldt ook bij transferovereenkomsten in het betaalde voetbal, zo blijkt uit een recente uitspraak van de arbitragecommissie van de KNVB.
Geschil over een doorverkooppercentage
Fortuna Sittard en PEC Zwolle sloten in de zomer van 2020 een overeenkomst voor de transfer van Zian Flemming naar Fortuna Sittard. Naast een aantal vaste vergoedingen, kwamen de clubs overeen dat PEC Zwolle recht zou hebben op een doorverkooppercentage. Als Flemming door Fortuna Sittard zou worden doorverkocht aan een andere club, zou PEC Zwolle recht hebben op een percentage van 22,5% van de vaste transfervergoeding. Hierbij spraken de clubs expliciet af dat dit percentage niet zou gelden als Fortuna Sittard van de nieuwe club een vergoeding zou ontvangen uit hoofde van een doorverkoop door de nieuwe club.
De transfer
Na een succesvolle periode bij Fortuna Sittard, maakte Flemming in de zomer van 2022 de overstap naar het Engelse Millwall. Millwall betaalde een vaste transfervergoeding aan Fortuna Sittard en PEC Zwolle ontving op grond van de gemaakte afspraken 22,5%. In de transferovereenkomst tussen Fortuna Sittard en Millwall was verder opgenomen dat Fortuna Sittard recht zou hebben op een doorverkooppercentage van 12,5% als Millwall de speler weer zou doorverkopen. Als Fortuna Sittard uit hoofde van deze bepaling in de toekomst nog een vergoeding zou ontvangen, dan had PEC Zwolle geen recht op een deel hiervan. Deze situatie was immers uitgesloten in de transferovereenkomst.
Aanpassing van de transferovereenkomst
In de zomer van 2023 pasten Fortuna Sittard en Millwall deze laatste afspraak aan. Tegen betaling van een gefixeerd bedrag deed Fortuna Sittard afstand van haar recht op het doorverkooppercentage. Fortuna Sittard gaf er de voorkeur aan om een vast vooruitbetaald bedrag te ontvangen in plaats van een onzeker toekomstig bedrag uit hoofde van de doorverkoop. Millwall speculeerde ongetwijfeld op een toekomstige lucratieve transfer vanwege de goede prestaties van Flemming en was bereid hieraan mee te werken.
Het geschil
PEC Zwolle meende vervolgens recht te hebben op een percentage van 22,5% van het gefixeerde bedrag. PEC Zwolle stelde dat het gefixeerde bedrag niet kon worden gezien als een betaling uit hoofde van een doorverkoop. Volgens PEC Zwolle was de vaste transfervergoeding verhoogd en had zij dus ook hierover recht op een percentage. Fortuna Sittard was het hier niet mee eens. Het betrof immers een betaling uit hoofde van de doorverkoopclausule.
Oordeel arbitragecommissie
Uiteindelijk moest de arbitragecommissie van de KNVB over dit geschil beslissen. De arbitragecommissie stelde hierbij voorop dat niet alleen moet worden gekeken naar de taalkundige uitleg van de transferovereenkomst. Bij de uitleg van een schriftelijke overeenkomst komt het aan op de zin die partijen in de gegeven omstandigheden, gelet op hun verklaringen en gedragingen over en weer, redelijkerwijs aan deze bepalingen mochten toekennen en hetgeen zij te dien aanzien redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten. Of in het kort: niet alleen de letterlijke tekst, maar ook de bedoeling van partijen is van belang.
Mede op basis van de Haviltex-maatstaf oordeelde de arbitragecommissie uiteindelijk dat de gefixeerde vergoeding die Fortuna Sittard van Millwall heeft ontvangen ter afkoop van het doorverkooppercentage, valt onder de situatie die in de transferovereenkomst tussen Fortuna Sittard en PEC Zwolle uitgezonderd was. PEC Zwolle had dus geen recht op een percentage hiervan. Het feit dat de vergoeding al was betaald in de vorm van een gefixeerd bedrag voordat Millwall Flemming had doorverkocht, maakte dit niet anders. De arbitragecommissie stelde Fortuna Sittard volledig in het gelijk.
Meer weten?
Fortuna Sittard werd in deze zaak bijgestaan door Aziz al Mansouri en Christiaan Donners. De uitspraak werd ook besproken op de website van VI en die kan je hier lezen. Heb je zelf vragen over of advies nodig bij (transfer)overeenkomsten? Neem contact op met ons team!