Internationale huwelijken

internationale huwelijken

Ben je van plan om te gaan trouwen? Allereerst van harte gefeliciteerd! Wist je trouwens dat het altijd verstandig is om voor het huwelijk je goed te laten adviseren over de juridische gevolgen? Luister bijvoorbeeld naar deze podcast.

Let wel op. Soms is het niet helemaal zeker of Nederlands recht automatisch van toepassing is op je huwelijk. Dit speelt in de volgende gevallen:

  • jij en/of je partner heeft/hebben niet de Nederlandse nationaliteit;
  • jullie woonden na het aangaan van het huwelijk niet in Nederland;
  • één van de partners woonde na het aangaan van het huwelijk niet in Nederland.

In dat geval is het altijd goed om je te laten adviseren welk recht van toepassing is op jullie huwelijk.

In deze blog leg ik de belangrijkste aspecten bij een ‘internationale’ huwelijken uit, beschrijf ik hoe je kunt bepalen welk recht van toepassing is op jullie huwelijk en of je of zelf kan kiezen welk recht van toepassing is op jullie huwelijk.

Laat je niet alleen in Nederland adviseren!

In Nederland bepaalt het Nederlandse Internationaal Privaatrecht welk recht op jullie huwelijk van toepassing is. Ieder land heeft vaak andere regels die bepalen welk recht van toepassing is op het huwelijk. Woon je daarom niet in Nederland of heb je bezittingen in een ander land? Dan is het verstandig om je ook te laten adviseren in het betreffende land. Zij kunnen je meer informatie geven over hun ‘internationale regels’.

Je kunt kiezen welk recht van toepassing is op je huwelijk

Als je na 29 januari 2019 bent getrouwd, dan kun je samen met je partner kiezen welk recht van toepassing is op jullie huwelijk. Dit noemen wij een rechtskeuze.

Deze rechtskeuze kun je maken voor de volgende rechtstelsels:

  • het recht van de nationaliteit van één van de echtgenoten;
  • het recht waar één echtgenoot of beide echtgenoten de gewone verblijfplaats heeft.

In Nederland kun je zo’n rechtskeuze maken door huwelijkse voorwaarden op te stellen. Maak je de rechtskeuze tijdens je huwelijk? Houd er dan wel rekening mee dat je in Nederland geen rechtskeuze kan maken met terugwerkende kracht. Dit betekent dat de regels die van toepassing waren voor het aangaan van de huwelijkse voorwaarden blijven gelden.

Om problemen te voorkomen is het daarom verstandig om voor het aangaan van het huwelijk een rechtskeuze te maken. Op die manier is het direct duidelijk welk recht van toepassing is en wat de rechtsgevolgen zijn.

Welk recht geldt als je nooit een rechtskeuze hebt gemaakt?

Heb je nooit een rechtskeuze gemaakt, dan geldt het volgende stappenplan om te kijken welk recht van toepassing is:

Stap 1:

hebben de echtgenoten een eerste gemeenschapelijke gewone verblijfplaats?

         ja: dan is dat recht van toepassing; nee: door naar stap 2.

Stap 2:

hebben de echtgenoten een gemeenschappelijke nationaliteit?

           ja: dan is dat recht van toepassing; nee: door naar stap 3.

Stap 3:

werkt zowel stap 2 als stap 3 niet? dan geldt het recht dat het nauwst verbonden is.

Om problemen te voorkomen is het daarom verstandig om voor het aangaan van het huwelijk een rechtskeuze te maken. Op die manier is het direct duidelijk welk recht van toepassing is en wat de rechtsgevolgen zijn.

Wanneer je bent getrouwd en wat de omstandigheden zijn tijdens het aangaan van het huwelijk (welke nationaliteit heb je en waar woon je) zijn van invloed op de vraag welk recht van toepassing is op je huwelijk. Wil je graag weten wat in jouw situatie geldt of wil je een rechtskeuze maken? Neem dan zeker contact met mij op. Ik help je graag verder.

De datum van het huwelijk is relevant!

Welk recht van toepassing is op je huwelijk, is afhankelijk van de datum van aangaan huwelijk.

In deze blog neem ik een huwelijk na 29 januari 2019 als voorbeeld. Mocht je daarvoor zijn getrouwd en vragen hebben, neem dan contact met mij op. Er gelden in dat geval namelijk andere regels.

Conclusie

Wanneer je gaat trouwen én er internationale aspecten aan je huwelijk kleven, dan is het slim om je te laten adviseren. Zo zorg je voor duidelijkheid over de vraag welk rechtsgebied van toepassing is op je huwelijk. Wil je hier meer over weten, neem dan vooral contact met mij op. Ik help je graag verder.