Koopovereenkomst inschrijven: doen of niet?

Koopovereenkomst inschrijven: doen of niet?

Je hebt een woning gekocht en de makelaar heeft de koopovereenkomst toegestuurd. Vaak staat in artikel 13 van de koopovereenkomst een bepaling opgenomen over de “registratie van de koopovereenkomst”. Wist je dat in de tussentijd nog van alles mis kan gaan, zoals een failliete verkoper of een tweede koper? Gelukkig kun je jezelf beschermen. In deze blog lees je wat het inschrijven van de koopovereenkomst precies inhoudt, wat het je oplevert en waar je op moet letten.

Wat houdt het inschrijven van de koopovereenkomst in?

Belangrijk om te weten: met het inschrijven van de koopovereenkomst word je nog géén eigenaar. Dat gebeurt pas na twee stappen:

  1. je tekent de leveringsakte bij de notaris;
  2. het inschrijven van de leveringsakte bij het Kadaster. Daar zorgt de notaris voor.

Wat gebeurt er dan wél als je er voor kiest de koopovereenkomst te laten inschrijven in de openbare registers? In dat geval maakt de notaris een “registerverklaring”. Dat is een akte waarin de notaris verklaart dat een koopovereenkomst is gesloten. In deze akte wordt vermeld:

  • wie de verkoper en de koper zijn;
  • wat er is verkocht;
  • wat de koopprijs is;
  • de datum waarop de koopovereenkomst is getekend; en
  • wat de geplande overdrachtsdatum is.

Vervolgens wordt deze akte door de notaris zelf ondertekend en wordt deze akte samen met een uittreksel van de koopovereenkomst ingeschreven in de openbare registers.

Wat zijn de voordelen van het inschrijven van de koopovereenkomst?

Op het moment dat de koopovereenkomst is ingeschreven, ben je als koper zes maanden onder andere beschermd tegen:

  • faillissement van de verkoper;
  • het geval dat beslag wordt gelegd op het verkochte;
  • verkoop van het verkochte aan een ander;
  • het geval dat de verkoper het verkochte gaat verhuren;
  • het geval dat de verkoper onder bewind wordt gesteld.

Hoewel je er misschien niet van uit gaat dat deze vervelende scenario’s zich voordoen, is het wel goed om na te denken of je voor deze situaties beschermd wil zijn.

Wat zijn de nadelen van het inschrijven van de koopovereenkomst?

Een nadeel van het inschrijven van de koopovereenkomst is dat iedereen inzage kan krijgen in de koopovereenkomst, omdat de koopovereenkomst is ingeschreven in de openbare registers. Een ander mogelijk nadeel is dat aan de inschrijving van de koopovereenkomst kosten verbonden zijn.

In de praktijk zie ik dat het inschrijven van de koopovereenkomst vaak voor rust zorgt. Het geeft zekerheid en een gevoel van controle. Gaat er aan de kant van de verkoper tóch iets mis, dan ben je als koper gewoon goed beschermd.

Tot slot: versterk jouw rechtspositie bij het kopen van een huis

Om jouw rechtspositie te versterken, adviseren wij altijd om tot inschrijving van de koopovereenkomst over te gaan. Heb je meer vragen over de voordelen van het inschrijven van de koopovereenkomst? Neem dan contact op!

Stel je vragen aan onze specialisten

“Neem contact met mij op en ontvang antwoord op jouw vragen. Ik ben bereikbaar per mail of telefoon.”
Afbeelding voor Stel je vragen aan onze specialisten