• Home |
  • Kennis |
  • Paul Bodden bij EenVandaag: rechtszekerheid voor ondernemers moet nu zwaarder wegen

Paul Bodden bij EenVandaag: rechtszekerheid voor ondernemers moet nu zwaarder wegen

Afbeelding voor Paul Bodden bij EenVandaag: rechtszekerheid voor ondernemers moet nu zwaarder wegen

Paul Bodden was afgelopen week in gesprek met EenVandaag. Ditmaal over milieuorganisatie Mobilisation for the Environment die minister Carola Schouten van Landbouw en Natuur voor de rechter sleept. Op deze manier hopen Valentijn Wösten en Johan Vollenbroek van de desbetreffende milieuorganisatie, de adressen te achterhalen van zo’n 3.300 bedrijven die hun bedrijf ‘illegaal’ hebben uitgebreid. Link naar het volledige artikel met bijbehorende video’s vind je onderaan deze pagina.

De 3.300 bedrijven waar het vizier op gericht is, hadden vanwege een relatief lage stikstofuitstoot geen vergunning nodig voor uitbreidingen. Een melding aan de overheid was voldoende. Maar met de stikstofuitspraak van 29 mei 2019 werd duidelijk dat melden juridisch gezien niet kon en dat de uitbreidingen dus illegaal waren.

Is het als overheid nodig om hier tegen op te treden? Volgens het kabinet niet. Op dit moment worden de overtreders door minister Schouten en de provincies gedoogd. Daarnaast is beloofd om de illegale situatie te legaliseren. Paul, die een veelvoud aan individuele ondernemers bijstaat, vindt dit logisch. “Ik was vorige week bij een van mijn cliënten met zo’n melding”, zegt Paul. “Een veehouder, die een stal heeft neergezet, en daar staan natuurlijk ook gewoon dieren in. Deze ondernemers zijn te goeder trouw. Natuurlijk is natuurbescherming van groot belang, maar rechtszekerheid voor deze ondernemers moet nu zwaarder wegen.”

Wat betreft het openbaren van de adressen van deze 3.300 bedrijven verwacht Paul echter wel dat minister Schouten overstag moet. In reactie hierop geeft Paul namelijk aan: “Uitstootgegevens zijn milieu-informatie en zullen bekend gemaakt moeten worden en dan zul je ook iets van de locatie moeten weten om die berekeningen goed te kunnen controleren.”