• Home |
  • Kennis |
  • Rachid bij EenVandaag over bedrijven zonder natuurvergunning

Rachid bij EenVandaag over bedrijven zonder natuurvergunning

Afbeelding voor Rachid bij EenVandaag over bedrijven zonder natuurvergunning

Rachid was afgelopen week in gesprek met EenVandaag over de problematiek omtrent bedrijven die geen natuurvergunning bezitten, maar dit wel zouden moeten hebben. Link naar het volledige artikel met bijbehorende video’s vind je onderaan deze pagina.

Elk bedrijf dat met stikstofuitstoot de natuur belast moet op grond van de Wet Natuurbescherming een vergunning hebben. De provincie Brabant liet 3 jaar geleden onderzoeken in hoeverre industriebedrijven beschikken over zo’n vergunning. Wat bleek? Een groot deel van de onderzochte bedrijven hadden geen vergunning, maar hadden deze wel moeten hebben.

Het ging niet alleen om onbekende bedrijven, maar ook om bekende namen als bouwbedrijf Heijmans en bierbrouwers Heineken en Bavaria. Dit probleem doet zich echter niet alleen voor in de provincie Brabant.

Een landelijk probleem

Rachid Benhadi schat dat er in het hele land wel duizenden bedrijven zijn die alsnog een vergunning aan moeten vragen. Het is maar de vraag of ze die krijgen. “Dat is afhankelijk van het bedrijf, of die in de buurt van een natuurgebied ligt en wat de uitstoot is. Dat moet van geval tot geval bekeken worden. Een oud bedrijf kan misschien terugvallen op oude rechten, maar voor een nieuw bedrijf worden de problemen veel groter. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat er niet heel veel ruimte zal zijn.”

In de onderstaande video zet Rachid Benhadi (2:45) het probleem nog verder uiteen.