Testament aanpassen na scheiding? 7 tips!

Testament aanpassen

Een scheiding brengt veel veranderingen met zich mee, zowel emotioneel als juridisch. Eén van de belangrijke juridische stappen die vaak over het hoofd wordt gezien, is het aanpassen van je testament. In dit artikel bespreek ik waarom het belangrijk is om je testament aan te passen na een scheiding en hoe een notaris je hierbij helpt.

Waarom je testament aanpassen na een scheiding?

Een scheiding maakt een testament niet ongedaan. Als je je ex-partner als erfgenaam hebt aangewezen, moet je dat meestal herroepen.  Doe je dat niet, dan erft je ex nog steeds van je! Ook als je hertrouwt en je testament niet aanpast, blijft je ex-partner van je erven. Een testament gaat altijd voor.

Soms is geregeld in een testament dat een partner alleen van je erft zolang deze je partner is. Echter, veel oude testamenten bevatten een dergelijke regeling niet (“einde relatie clausule“). Controleer je testament daar dus goed op en voorkom dat je ex-partner jaren na de scheiding nog steeds van je erft.

Wijzigingen in je testament na een scheiding: 7 tips!

Na een scheiding is het in de meeste gevallen verstandig om een nieuw testament op te stellen. Met deze 7 handige tips leg ik uit waarom:

Tip 1: Herroep je testament tijdig en benoem je erfgenamen om je nalatenschap te beschermen.

Door het opstellen van een nieuw testament, wordt je oude testament herroepen. Het oude testament komt te vervallen, waardoor je  ex-partner niet meer van jou erft. In het nieuwe testament wijs je meteen de nieuwe erfgenamen aan. Dit kunnen kinderen zijn, een nieuwe partner, goede doelen etc.

Tip 2: Voorkom dat je erfenis via je kinderen bij je ex-partner terechtkomt

Gebruik een tweetrapsmaking in je testament om te voorkomen dat je erfenis via je kinderen bij je ex-partner terechtkomt.

Stel dat jij na de scheiding als eerste komt te overlijden zonder partner. Dan is jouw kind (zeer waarschijnlijk) jouw erfgenaam. Wanneer jouw kind vervolgens ook overlijdt zonder testament én zonder kinderen, is jouw ex-partner (deels) de erfgenaam van jouw kind. Hierdoor is jouw vermogen uiteindelijk toch bij jouw ex-partner terecht gekomen. Met een speciale regel in je testament, een ’tweetrapsmaking’, kun je ervoor zorgen dat jouw vermogen niet alsnog naar je ex-partner gaat. Je legt hiermee vast waar het vermogen in de ‘2e rang’ naartoe gaat.

Tip 3: Leg een uitsluitingsclausule vast in je testament

Het is mogelijk om in een testament vast te leggen  dat de verkregen erfenis privé-vermogen blijft van de erfgenamen. De erfenis wordt dan niet gedeeld met een partner bij een mogelijke (echt-)scheiding van een erfgenaam. Je houdt de zogenaamde “koude kant” bij een (echt-)scheiding buiten de erfenis.

Tip 4: Sluit in je testament het ouderlijk vruchtgenot van je ex-partner uit

Tot de 21e verjaardag van je kinderen is je ex-partner onderhoudsplichtig. Daar staat tegenover dat hij of zij ook recht heeft op het ouderlijk vruchtgenot van het vermogen van de kinderen. Dit houdt in dat jouw ex-partner recht heeft op de rente of het dividend van de rekeningen/aandelen die jij aan jouw kind hebt nagelaten. Het ouderlijk vruchtgenot kan je uitsluiten in een testament.

Tip 5: Wijs een bewindvoerder aan om het erfdeel van je kinderen te beheren

Wijs in je testament een bewindvoerder aan om het vermogen van je kinderen te beheren. Deze voert het bewind over het verkregen vermogen (de erfenis) van de kinderen. Hierdoor kunnen zij niet zelfstandig over het erfdeel beschikken. Belangrijke financiële beslissingen worden door de bewindvoerder en de kinderen samen genomen. Het bewind eindigt op een door jou te bepalen leeftijd en kan dus ook voortduren als de kinderen meerderjarig zijn geworden. Door het aanwijzen van een bewindvoerder wordt de ex-partner buitenspel gezet tijdens de minderjarigheid van de kinderen.

Tip 6: Benoem een voogd in je testament voor de kinderen

Na een echtscheiding dragen de ex-partners vaak gezamenlijk het ouderlijk gezag. Bij jouw overlijden zet je ex-partner als ouder het gezag voort. Het benoemen van een voogd is dan niet noodzakelijk. Indien jij echter als laatste van jullie beiden komt te overlijden met achterlating van minderjarige kinderen, is het verstandig om in het testament een regeling te treffen, zoals het aanwijzen van een voogd. Zo zorg je ervoor dat je kinderen goed terechtkomen.

Tip 7: Benoem een executeur om je nalatenschap te regelen

Een executeur is iemand die bij overlijden jouw nalatenschap afwikkelt. Denk hierbij aan het regelen van de uitvaart, stopzetten van abonnementen, schulden voldoen etc. Als je niet wilt dat je ex-partner de erfenis namens een minderjarig kind gaat afwikkelen, adviseer ik om een executeur te benoemen.

Stappen bij het aanpassen van je testament

Wil jij na het lezen van bovenstaande jouw testament aanpassen of hier graag advies over krijgen? Neem dan contact met mij op! Tijdens een adviesgesprek bekijk ik samen met jou de  situatie en bespreken we jouw wensen.

Stel je vragen aan onze specialisten

“Neem contact met mij op en ontvang antwoord op jouw vragen. Ik ben bereikbaar per mail of telefoon.”
Mijntje Remie