Help jouw nabestaanden: leg uitvaartwensen vast

testament voor nabestaanden opstellen of ondertekenen

De dood is een ingrijpende en emotionele gebeurtenis, maar brengt ook belangrijke praktische zaken met zich mee. Wat moet er gebeuren na je overlijden? En welke zaken kun je bij leven al voorbereiden om je nabestaanden te ontlasten? Daarom is het goed om van tevoren stil te staan bij wat er moet gebeuren na je overlijden. Heb jij bijvoorbeeld al nagedacht over hoe je uitvaart eruit kan zien? Welke locatie en dienst je wel of niet wil? Veel zaken kan je al voorbereiden om te zorgen dat nabestaanden geen moeilijke beslissingen hoeven te maken.

Om jou te helpen bij het succesvol vast te leggen van je uitvaartwensen heb ik in deze blog een aantal belangrijke aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

Voorkom onzekerheid en discussie

Het is belangrijk om uitvaartwensen vast te leggen om onzekerheid en mogelijke discussies binnen de familie te voorkomen. Een goed geregelde uitvaart begint bij een heldere beschrijving van je wensen. Ook als je geen sterke voorkeur hebt over bijvoorbeeld de dienst, muziek, sprekers, de keuze voor begraven of cremeren, en andere details van de ceremonie, is het wel goed om dat vast te leggen. Zo weten je nabestaanden wat je wel en niet belangrijk vindt. Wanneer je vooraf duidelijk aangeeft wat je wilt, ontlast je je nabestaanden in een emotioneel zware periode.

Praat met je naasten over je uitvaart. Wees open over je voorkeuren. Door dit vooraf te bespreken, maak je het eenvoudiger voor je familie om de uitvaart te organiseren volgens jouw wensen.

Maak je wensen concreet

Zorg ervoor dat je wensen zwart op wit staan. Het is mogelijk om je wensen vast te leggen bij je uitvaartverzekeraar. Een ander nuttig hulpmiddel om je uitvaartwensen duidelijk en overzichtelijk vast te leggen is een wensenboekje. Wensboekjes zijn verkrijgbaar in papiervorm, maar ook digitaal. Daarnaast zijn er verschillende apps die kunt gebruiken om je uitvaartwensen vast te leggen.

Als je wil weten hoe zo’n boekje eruit ziet of je wil het al invullen: onderaan mijn blog kan je het invulboekje van Hekkelman downloaden.

Maar let op! Je nabestaande zijn niet verplicht om jouw wensenlijst of wensenboekje te volgen. Het is enkel een hulpmiddel. Het kan zijn dat je nabestaanden een andere uitvaart regelen dan jij hebt vastgelegd. Wil je zeker weten dat jouw wensen wél uitgevoerd worden? Dan is het verstandig om ze in je testament of codicil vast te laten leggen. Nabestaanden zijn verplicht dat te volgen.

Juridische zekerheid met testament of codicil

Het is dus mogelijk om je uitvaartwensen in je testament of een codicil op te nemen. Het vastleggen van je uitvaartwensen in een testament of codicil is een effectieve manier om je voorkeuren formeel vast te leggen. Op deze manier weet je zeker dat jouw wensen juridisch worden gewaarborgd. Dit voorkomt dat je nabestaanden voor verrassingen komen te staan of te maken krijgen met tegenstrijdige meningen over de uitvoering van je uitvaart.

Testament

Voor het opstellen van een testament moet je naar de notaris. Met de notaris bespreek je wat jij geregeld wilt hebben wanneer je overlijdt. Naast uitvaartwensen leg je in je testament ook vast wat er met je geld, huis, bezittingen en schulden moet gebeuren na je overlijden. De notaris schrijft je wensen in het testament.

Codicil

Een codicil is een zelfgemaakt testament. In een codicil kun je maar een beperkt aantal zaken regelen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om in een codicil erfgenamen te benoemen (of onterven). Ook kun je geen geldbedrag legateren. Voor het vastleggen van uitvaartwensen is een codicil wel geschikt.

Voor een codicil gelden wettelijke vereisten die heel strikt worden uitgelegd.
Een geldig codicil voldoet aan de volgende eisen:

1. geheel met de hand geschreven;
2. voorzien van de datum waarop het is gemaakt;
3. ondertekend (handtekening).

Het kan dan ook verstandig zijn om het door jou gemaakte codicil door een notaris te laten controleren. Hiermee voorkom je later misverstanden. Wil je meer lezen over het opstellen van een codicil? Mijn collega Quir schreef er een blog over en ook die lees je hier op onze website.

Testament of codicil: wat past bij jou?

Zowel een testament als een codicil is belangrijk voor het waarborgen van jouw (uitvaart)wensen. Een testament biedt een uitgebreid kader voor de verdeling van je bezittingen, terwijl een codicil een handige manier is om specifieke wensen of wijzigingen vast te leggen zonder het testament volledig te herzien. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen om te bepalen welke optie het beste bij jouw situatie past.

1. Toegankelijkheid: Het kan voorkomen dat je nabestaanden je testament niet tijdig kunnen inzien. Dit kan leiden tot onzekerheid over je wensen op het moment dat snelle beslissingen nodig zijn. In een uiterst geval kan het resulteren in het niet uitvoeren van je uitvaartwensen.
Een codicil is eenvoudiger te raadplegen dan een testament, aangezien het vaak apart wordt bewaard. Hierdoor kunnen je nabestaanden snel de benodigde informatie vinden.
2. Kosten: Het opstellen van een testament brengt kosten met zich mee. Als je enkel uitvaartwensen wilt vastleggen, kan het efficiënter zijn om een wensenlijst wensenboekje, of codicil te maken. Aan het maken van een codicil zijn geen kosten verbonden. Je stelt dit document immers zelf op.
3. Flexibiliteit: Met een codicil kun je je uitvaartwensen eenvoudig aanpassen naarmate je levenssituatie verandert, zonder het volledige testament te wijzigen. Voor het aanpassen van je uitvaartwensen in je testament moet je altijd naar de notaris.
4. Duidelijkheid: Zowel een testament als een codicil biedt duidelijkheid aan je nabestaanden over wat je belangrijk vindt. Dit voorkomt verwarring en mogelijke discussies over jouw wensen.

Informeer je nabestaanden

Zorg ervoor dat je naasten weten dat je je uitvaartwensen hebt vastgelegd en waar zij deze kunnen vinden. Het biedt hen een geruststelling te weten dat ze jouw laatste wil kunnen respecteren en uitvoeren, zonder dat zij moeilijke beslissingen hoeven te nemen.
Laat je familie weten waar je jouw wensenlijst, codicil of testament hebt opgeslagen. Zorg dat zij op de hoogte zijn van de belangrijkste punten, zodat ze weten hoe ze jouw wensen kunnen uitvoeren.
Door op tijd je uitvaartwensen te bespreken en vast te leggen, geef je je nabestaanden de ruimte om in alle rust afscheid te nemen, zonder zorgen over de organisatie.

Meer vragen over het vastleggen van je uitvaartwensen?

Mijn collega’s en ik denken graag met je mee wanneer je jouw uitvaartwensen in een testament of codicil wilt vastleggen In deze blog is een aantal aandachtspunten over het vastleggen van uitvaartwensen uitgelicht. Voor de meeste mensen is dit iets waar ze niet dagelijks bij stil staan.
Wil je naar aanleiding van deze blog meer weten over het vastleggen van je uitvaartwensen? Neem dan gerust contact op met Lotte van Dinteren of van een van onze andere specialisten op het gebied van erfrecht.

Download hier het invulboekje

Vul hieronder het formulier in en je kan het kosteloos downloaden.

Ontvang het invulboekje voor nabestaanden