• Home |
  • Kennis |
  • Nieuwe wet verbiedt verpandingsverbod: het MKB profiteert

Nieuwe wet verbiedt verpandingsverbod: het MKB profiteert

overeenkomsten tekenen en financiering uitrekenen

De Tweede Kamer heeft op 11 juni 2024 de Wet opheffing verpandingsverboden goedgekeurd. Deze wet, die nu bij de Eerste Kamer ligt, maakt het onmogelijk om de verpandbaarheid of overdraagbaarheid van zakelijke vorderingen contractueel uit te sluiten. Hierdoor moet het voor bedrijven, met name in het MKB, makkelijker worden om financiering te krijgen.

Wat is een verpandingsverbod?

Wanneer een onderneming extra financiering nodig heeft, kan een kredietverstrekker “in ruil” daarvoor zekerheid verlangen. De onderneming kan dan openstaande vorderingen op derden verpanden aan de kredietverstrekker. In de praktijk is dit echter vaak niet mogelijk, omdat in lopende overeenkomsten of de daarop van toepassing zijnde algemene voorwaarden is afgesproken dat het overdragen of verpanden van vorderingen niet of beperkt is toegestaan. Dit is het zogenaamde verpandingsverbod. De gedachte bij zo’n verbod is dat de schuldenaar niet geconfronteerd kan raken met een onbekende schuldeiser (na verpanding zou dat de kredietverstrekker zijn), wat door schuldenaren als onwenselijk wordt beschouwd.

Doel wetsvoorstel

Met het wetsvoorstel zullen verpandingsverboden tot het verleden behoren. De verwachting is dat dit tot gevolg zal hebben dat het voor bedrijven eenvoudiger zal worden om financiering aan te trekken. Vorderingen die voorheen niet overdraagbaar of verpandbaar waren, kunnen nu worden gebruikt als onderpand voor financiering. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor investeringen, innovatie en groei. Naar schatting levert dit voor het MKB alleen al een extra kredietruimte van bijna €1 miljard op.

Schriftelijkheidsvereiste

Om schuldenaren van zakelijke vorderingen tegemoet te komen en hen te beschermen tegen onbekende schuldeisers, voorziet de wet in een schriftelijkheidsvereiste. Dit betekent dat bedrijven schriftelijk op de hoogte moeten worden gesteld wanneer hun vordering wordt verpand of overgedragen. Op deze manier krijgen bedrijven duidelijkheid over wie de nieuwe schuldeiser is, zodat zij weten aan wie de betaling moet worden verricht.

Voor welke vorderingen?

De nieuwe wet geldt alleen voor zakelijke vorderingen en dus bijvoorbeeld niet voor geldleningen tussen particulieren. Verder zijn geldleningen waarbij meerdere partijen als uitlener optreden uitgezonderd. Hetzelfde geldt voor het gedeelte van een zakelijke vordering waarbij op een G-rekening moet worden betaald.

Gevolgen voor bestaande overeenkomsten

De wet heeft niet alleen invloed op nieuwe overeenkomsten, maar ook op bedingen in bestaande overeenkomsten. Voor bestaande bedingen geldt dat zij drie maanden na de inwerkingtreding van de wet ongeldig worden. Wanneer de wet in werking treedt is nog niet bekend. Binnenkort wordt het wetsvoorstel in de Eerste Kamer behandeld.

Als in de overeenkomsten en algemene voorwaarden die de onderneming gebruikt verpandingsverboden zijn opgenomen, is het belangrijk om deze – als de wet aangenomen wordt – tijdig aan te passen. Voor ondernemers die dergelijke verboden meestal opgelegd krijgen: wees scherp en maak de afnemers er tijdig deelgenoot van dat het overeengekomen beding na drie maanden geen werking meer zal hebben.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het aanpassen van jouw overeenkomsten en/of algemene voorwaarden? Neem dan gerust vrijblijvend contact met Ellen of Valerie op. Wij houden je uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen.

Valerie Kruijtzer