Aandeelhoudersovereenkomst

Voor alle vennootschappen met meer dan één aandeelhouder adviseren wij om een aandeelhoudersovereenkomst op te stellen. In die overeenkomst worden afspraken gemaakt in aanvulling op de statuten. Statuten zijn openbaar, de aandeelhoudersovereenkomst is dat niet. Gevoelige onderwerpen, zoals bijvoorbeeld prijsbepaling, concurrentiebedingen en exit-regelingen regel je dan het liefst in de aandeelhoudersovereenkomst. Onze specialisten helpen je graag.

Veelgestelde vragen over de aandeelhoudersovereenkomst

 • Zoals gezegd, ben je in een aandeelhoudersovereenkomst vrij in het opnemen van regelingen. Dat is natuurlijk mooi, maar waar moet je beginnen? Het kan zijn dat de daar al heel concreet ideeën over hebt. Zo niet, dan starten wij met een bespreking waarin we achterhalen wat de (belangrijkste) wensen zijn. Vervolgens kijken we samen met jou hoe we dit het beste kunnen verwerken in de aandeelhoudersovereenkomst, waarna wij de concrete afspraken vastleggen.

 • In een aandeelhoudersovereenkomst kun je naar eigen inzicht regelingen van allerlei aard opnemen. Hoewel geen enkel onderwerp verplicht is, zijn er wel onderwerpen waarvan het gebruikelijk is dat deze in de aandeelhoudersovereenkomst worden meegenomen. Deze hebben wij overzichtelijk voor je in een lijst (link) gezet. Deze lijst is echter zeker niet uitputtend. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen.

Staat je vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Interesse in een van onze andere expertises?

 • Governance

  Elke organisatie heeft baat bij een uitgebalanceerde bevoegdheids- en verantwoordelijkheidsverdeling. Wij helpen je graag bij het opstellen van de documentatie aangaande het functioneren van de interne organisatie en de interne en externe verantwoording en vertegenwoordiging. Hierdoor zijn statuten en reglementen op elkaar afgestemd, eventueel geldende sectorspecifieke regelgeving en codes worden daarbij niet vergeten.
 • Aandelen certificeren

  Het scheiden van zeggenschap en winstrecht is voor veel ondernemers een interessante overweging. Het is daardoor bijvoorbeeld mogelijk om werknemers mee te laten profiteren van het rendement van de onderneming of het vermogen over te hevelen naar een volgende generatie, zonder de touwtjes uit handen te geven. De meestvoorkomende manier om dit mogelijk te maken is het certificeren van aandelen. Bij de feitelijke en juridische inkleuring van certificering van aandelen komt echter behoorlijk wat kijken. Onze specialisten voorzien je graag van advies.
 • Bedrijfsoverdracht

  De overdracht van een bedrijf verloopt vaak via de verkoop van aandelen, maar een andere mogelijkheid is de activa-passiva transactie. Bij de activa-passiva transactie worden alleen bepaalde vermogensbestanddelen en contracten overgedragen aan de koper die zijn genoemd in de koopovereenkomst. Het risico op onaangename verrassingen is hierdoor minder groot. Het is bij deze transactie daarom wel van belang dat de overnameovereenkomst nauwkeurig beschrijft wat precies wordt overgedragen en wat niet. Onze specialisten begeleiden jou hier graag bij.

Duidelijk Hekkelman.