Bedrijfsoverdracht

De overdracht van een bedrijf verloopt vaak via de verkoop van aandelen, maar een andere mogelijkheid is de activa-passiva transactie. Bij de activa-passiva transactie worden alleen bepaalde vermogensbestanddelen en contracten overgedragen aan de koper die zijn genoemd in de koopovereenkomst. Het risico op onaangename verrassingen is hierdoor minder groot. Het is bij deze transactie daarom wel van belang dat de overnameovereenkomst nauwkeurig beschrijft wat precies wordt overgedragen en wat niet. Onze specialisten begeleiden jou hier graag bij.

Veelgestelde vragen over een bedrijfsoverdracht

  • De activa-passiva transactie kies je vooral als je enkel specifieke onderdelen van je onderneming wil overdragen. Je hebt bijvoorbeeld een horecaonderneming die naast een restaurant ook een bezorgdienst heeft en hebt een koper voor alleen die bezorgdienst. Zorg dat je zeer gedetailleerd formuleert welke activa (bijv. overeenkomsten met afnemers, voorraden) en passiva (bijv. schulden aan leveranciers) worden overgedragen. Het kost meer tijd en moeite, maar levert wel maatwerk op. Een aandelenoverdracht is daarentegen simpeler. Alles gaat over naar de nieuwe eigenaar. Wat overgaat (de vermogensbestanddelen van de B.V., het bedrijf) hoeft dus niet te worden benoemd. Daarnaast kan een aandelenoverdracht fiscaal voordeliger zijn: als de verkoper zelf ook een B.V. is (een ‘holding’) en 5% of meer van de aandelen had, is de winst die de verkoper maakt door de verkoop onbelast. Over de winst die de B.V. daarentegen behaald omdat ze haar activa/passiva heeft verkocht, moet gewoon vennootschapsbelasting worden betaald.

Staat je vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Interesse in een van onze andere expertises?

  • Bedrijfsopvolging

    De bedrijfsopvolging is een zakelijke, maar vaak ook een emotionele aangelegenheid. Zowel voor de overdrager als opvolger. Daarnaast is het ook nog eens complex om de juiste keuzes te maken. Bedrijfsopvolging is een proces dat vaak jaren in beslag neemt. Hoe zorg je er nou voor dat zowel de overdrager als overnemer tevreden zijn? Een klip-en-klaar antwoord is niet voorhanden en afhankelijk van de situatie. Daarom is het goed om hier advies over in te winnen.
  • Aandelen certificeren

    Het scheiden van zeggenschap en winstrecht is voor veel ondernemers een interessante overweging. Het is daardoor bijvoorbeeld mogelijk om werknemers mee te laten profiteren van het rendement van de onderneming of het vermogen over te hevelen naar een volgende generatie, zonder de touwtjes uit handen te geven. De meestvoorkomende manier om dit mogelijk te maken is het certificeren van aandelen. Bij de feitelijke en juridische inkleuring van certificering van aandelen komt echter behoorlijk wat kijken. Onze specialisten voorzien je graag van advies.

Duidelijk Hekkelman.